Boek Nederlands

De Nijl in mij : een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin

De Nijl in mij : een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin

Genre:
Geschiedenisstudente Fleur Van der Bij reist voor haar scriptie de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver achterna. Schuver verdween in 1883 in onduidelijke omstandigheden in Zuid-Soedan. Van der Bij gaat op zoek naar de ware toedracht van deze verdwijning. Het onderzoek en de reis gaan zo diep onder haar huid zitten dat ze bijna aan onderdoor gaat. De confrontatie met de dood van Schu
Titel
De Nijl in mij : een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin
Auteur
Fleur Van der Bij 1981-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
239 p. : kaart
ISBN
9789045035147 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Waanzinnig avontuur

Een ontdekkingsreiziger zonder ontdekkingen, een onverwerkt jeugdtrauma en een wilde reis naar Soedan vormen de ingrediënten voor deze onevenwichtige, maar boeiende vertelling.

De naam van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver (1852-1883) zal weinig mensen bekend in de oren klinken. Hij ontdekte ook niet zo veel. In de drie jaar die hij doorbracht in een deel van Soedan dat nog door geen westerse ogen gezien was, ontdekte hij vooral een grote waterplas, die hij 'het Haarlemmermeer' noemde. Na zijn dood bleek al snel dat hij helemaal geen meer had ontdekt, maar slechts de tijdelijke overstroming van een naburige rivier.

Dat er toch nog iets bekend is over deze ontdekkingsreiziger zonder ontdekkingen danken we vooral aan de Engelse antropoloog Wendy James. Zij stuitte dertig jaar geleden op een publicatie van Schuver en ging geïntrigeerd op zoek naar zijn Nederlandse nabestaanden. Dankzij hen vond ze een op een Leidse zolder vergeten doos, gevuld met de brieven, foto's, kaarten en reisverslagen die Schuver naar zijn familie stuurde.

De vondst leidde tot een tentoonstelling in het Leids Volkenkundig Museum in 1997 en tot ve…Lees verder

Meeslepend verslag van een reis naar Soedan waarvan de beweegredenen dieper groeven dan de auteur zelf had voorzien. Fleur van der Bij schreef een scriptie over de onbekende Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver (1852-1883), die in Soedan spoorloos verdween. Vermoord, verongelukt? Dat wil Fleur jaren later toch eens gaan uitzoeken. Ze volgt in 2009 alleen het spoor terug langs de Nijl, in het land waar alle negatieve reisadviezen denkbaar nog van kracht zijn. Je houdt als lezer eerst je hart vast bij beslissingen die met een schijnbare doofheid voor alarmbellen gemaakt worden, maar dat slaat om in bewondering voor haar moed en doorzettingsvermogen. Met een bh vol geld trekt ze moeizaam naar Meshra el Rek, de plek waar Schruver voor het laatst was gezien. Als blijkt dat haar obsessie voor de verdwenen Schuver verbonden is met de dood van haar verongelukte zus, krijgt haar reis een diepere laag. Die schokkende realisatie mondt uit in een psychose bij terugkomst. Een pakkend…Lees verder