Boek
Nederlands

De vijand

Frank Geleyn (auteur)
+1
De vijand
×
De vijand De vijand
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Margot (15, ik-figuur) gaat vanwege een uitwisselingsproject op school logeren bij een zwarte jongen. Ze vinden elkaar al snel leuk. Maar onderweg naar huis worden ze ontvoerd door racisten. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Racisme
Titel
De vijand
Auteur
Frank Geleyn
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
96 p.
ISBN
9789058385802

Besprekingen

Een spannende korte roman over hoe een uitwisselingsproject tussen twee scholen verkeerd had kunnen aflopen. Margot vertrekt, ondanks het gemor van haar vader, met haar klas voor een uitwisselingsproject naar Marche om daar Franstalige jongeren te ontmoeten. Haar moeder is al enkele jaren overleden, net als haar stiefmoeder, en haar stiefbroer is een half jaar eerder verdwenen. Reikhalzend kijkt Margot uit naar haar pennenvriendin Elodie, maar wanneer ze aankomen, zijn de koppels gewijzigd en moet ze optrekken met Julien, "een lange zwarte jongen met dreadlocks". Als haar vader dat maar niet te weten komt: Julien gedraagt zich als een echte gentleman, weet al snel het ijs te breken en Margots genegenheid te winnen. Na de fuif gaan ze 's nachts, een beetje verliefd, naar het huis van Julien, maar ze worden gekidnapt. De daders zijn op geld uit en hebben ook racistische motieven. Met de hulp van één van de daders kunnen ze ontsnappen. De politie kan hem zonder veel problemen inrekenen, …Lees verder
Margot (ik-figuur) is 15 als zij met haar klas op uitwisseling gaat naar een school in Wallonië. Degene aan wie zij wordt gekoppeld, blijkt een zwarte jongen te zijn. Zij schrikt, omdat haar vader haar streng opvoedt en het zeker niet goed zou vinden dat zij bij een zwarte jongen moet logeren. Margot en Julien vinden elkaar aardig, maar worden onderweg naar huis ontvoerd door racisten die losgeld vragen. Deel uit de serie ‘Lekker Lezen’ (snel, echt en (ont)spannend) dat de serietitel waarmaakt. Het verhaal van de Vlaamse auteur is vanwege de uitwisseling doorspekt met Frans. Hiervoor is wel wat elementaire kennis van Frans nodig. Verder is het makkelijk te lezen door korte zinnen en veel dialogen. Er zijn geen illustraties buiten het voorplat met een foto van Margot op het treinstation. Via de website van de uitgever zijn lestips te downloaden, www.eenhoorn.be. In deze serie verscheen eerder 'Vluchtgevaar'*. Het boekje is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar die enige kennis van de …Lees verder

Over Frank Geleyn

Frank Geleyn (Handzame, 17 maart 1960 – Roeselare, 7 januari 2023) was een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken.

Levensloop

Geleyn debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg drie herdrukken. Geleyn heeft een twintigtal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij De Eenhoorn. Geleyns jeugdboeken zijn realistisch en gevoelig, terwijl in zijn kinderboeken fantasie en humor een grote rol spelen. Hij sleepte verschillende nominaties in de wacht o.a. voor de Boekenleeuw, de Jonge Jury in Nederland, de Kinder- en jeugdjury in Vlaanderen. Sommige van zijn boeken werden vertaald.

Geleyn woonde in Torhout met zijn echtgenote, met wie hij twee zoons kreeg. Hij overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van neuro-endrocriene tumoren (NET), een betrekkelijk zeldzame vorm van kanker waarover hij in 2022 zijn laatste boek Het Net schreef.

Lees verder op Wikipedia