Boek
Nederlands

Lijm

Frank Geleyn (auteur), Ellen Koyen (illustrator)
Flor rijdt zijn kar in de prak. Maar zijn vader heeft goede lijm. Nu kan de kar niet meer stuk. Door de lijm krijgt Flor een goed idee. Maar is het wel een goed idee? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Verliefd zijn
Leesniveau
AVI 3, AVI M4
Titel
Lijm
Auteur
Frank Geleyn
Illustrator
Ellen Koyen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
27 p. : ill.
ISBN
9789462910720 (hardback)

Besprekingen

Flor (ik-figuur) is een jongetje dat graag met zijn loopwagen speelt. Helaas rijdt hij hem in de prak. Maar gelukkig heeft zijn vader een oplossing. Hij plakt het stuur van de auto met zulke sterke lijm dat het nooit meer los kan gaan. Flor hotst en botst over stenen en boomwortels, maar de auto blijft inderdaad heel. De superlijm brengt Flor op een idee. Hij giet de hele pot over zichzelf heen en springt dan gauw in de armen van zijn lieve juf Fem. Nu zitten ze voor altijd aan elkaar vast! Dat blijkt toch niet zo fijn als hij had gehoopt, maar hoe krijgen ze die lijm nou weer los? De woordkeuze en zinsopbouw zijn tamelijk Vlaams en dat zal voor Nederlandse beginnende lezers een struikelblok kunnen vormen, AVI-M4. De scènes eindigen abrupt en de overgangen liggen niet altijd voor de hand. Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd met kleurrijke, stripachtige tekeningen. Vanaf ca. 7 jaar.

Lijm

Wat een grappig eerstelezertjesboek. Eenvoudig geschreven en modern en kleurrijk geïllustreerd. De grappige prenten zetten het humoristische verhaal nog wat extra in de verf. De tekeningen doen me trouwens spontaan denken aan 'sociaal incapabele Michiel' uit het tv-programma 'De ideale wereld'. Het jongetje uit het verhaal kan er zelfs een klein beetje mee vergeleken worden.

Tijdens het spelen breekt het stuur van Flors auto af. Papa heeft het snel gerepareerd met lijm “die alles bij elkaar houdt”. Flor neemt deze opmerking heel letterlijk. Hij is zo verliefd op zijn juf dat hij wel voor altijd aan haar wil kleven. Zou de lijm hier ook zijn werk doen? Flor smeert zich helemaal in, neemt een aanloop en springt in de armen van juf Fem. De lijm doet zijn werk, maar de juf merkt snel op dat deze situatie niet kan blijven duren. Weer loskomen blijkt niet zo simpel te zijn. Noch hard trekken, noch weken in het zwembad, noch een bezoekje aan de lijmdokter of de botsauto’s losse…Lees verder

Over Frank Geleyn

Frank Geleyn (Handzame, 17 maart 1960 – Roeselare, 7 januari 2023) was een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken.

Levensloop

Geleyn debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg drie herdrukken. Geleyn heeft een twintigtal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij De Eenhoorn. Geleyns jeugdboeken zijn realistisch en gevoelig, terwijl in zijn kinderboeken fantasie en humor een grote rol spelen. Hij sleepte verschillende nominaties in de wacht o.a. voor de Boekenleeuw, de Jonge Jury in Nederland, de Kinder- en jeugdjury in Vlaanderen. Sommige van zijn boeken werden vertaald.

Geleyn woonde in Torhout met zijn echtgenote, met wie hij twee zoons kreeg. Hij overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van neuro-endrocriene tumoren (NET), een betrekkelijk zeldzame vorm van kanker waarover hij in 2022 zijn laatste boek <…Lees verder op Wikipedia