Boek
Nederlands

Loebas, een beer van een hond

Frank Geleyn (auteur), Esther Platteeuw (illustrator)
+1
Loebas, een beer van een hond
×
Loebas, een beer van een hond Loebas, een beer van een hond
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Seppe is voor niets bang. Behalve voor de grote hond Loebas. Hij moet elke dag langs Loebas naar school. Op een dag merkt Seppe dat Loebas minder hard blaft. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Honden
Leesniveau
AVI 3, AVI M4
Titel
Loebas, een beer van een hond
Auteur
Frank Geleyn
Illustrator
Esther Platteeuw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
32 p. : ill.
ISBN
9789058389701 (hardback)

Besprekingen

Seppe is eigenlijk voor niets bang. Niet voor de wolf in het bos, of de vampier ’s avonds, of voor spoken onder zijn bed en heksen op een bezem. Maar hij is wel erg bang voor een vreselijk monster, voor... de hond Loebas. Zijn moeder gaat een keer mee, maar is ook bang voor de hond. Dan gaat zijn vader mee naar de baas van de hond en blijkt Seppe helemaal niet bang voor Loebas te zijn. Het verhaal is goed opgebouwd en ook wordt de spanning mooi verdeeld. De personages worden redelijk uitgewerkt en de dialogen verlevendigen het verhaal. Het heeft voldoende situaties die heel herkenbaar voor kinderen zijn. Ook de gevoelens (angst) van de hoofdpersoon komen levensecht over. De tekst staat in blokken en is gedrukt in een schreefloos lettertype. De illustraties zijn niet opzienbarend; ze sluiten voldoende bij het verhaal aan, maar geven er niet echt een extra dimensie aan, ook al worden soms extra details weergegeven. De stand van de ogen bij de gezichten van enkele personages is soms stor…Lees verder

Loebas een beer van een hond

Seppe heeft geleerd dat hij niet bang hoeft te zijn voor spoken, vampieren of heksen. Mama en papa leren hem om zijn angst te overwinnen maar voor Loebas, een grote hond blijft hij bang. Hij is indrukwekkend en blaft zo luid dat zelfs de ouders van Seppe niet graag langs zijn huis passeren. Gelukkig mag Seppe met de bus naar school. Wanneer hij na een tijdje Loebas nooit meer hoort, wordt Seppe toch een beetje ongerust. Hij raapt al zijn moed samen en belt aan bij het baasje van Loebas. Zo komt Seppe te weten dat Loebas erg ziek is en vanaf dat moment gaat hij elke dag bij hem langs.

Teder verhaal over hoe een jongetje zijn angst voor grote honden overwint. Hij leert dat een hond die veel lawaai maakt ook heel lief en zachtaardig kan zijn. Het verhaal is wel wat spannend maar terzelfdertijd ook echt liefelijk. Het is ongetwijfeld herkenbaar voor kinderen die bang zijn voor bepaalde dieren. Het woordgebruik is eenvoudig en de zinnen kort, waardoor jonge lezertjes een aang…Lees verder

Over Frank Geleyn

Frank Geleyn (Handzame, 17 maart 1960 – Roeselare, 7 januari 2023) was een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken.

Levensloop

Geleyn debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg drie herdrukken. Geleyn heeft een twintigtal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij De Eenhoorn. Geleyns jeugdboeken zijn realistisch en gevoelig, terwijl in zijn kinderboeken fantasie en humor een grote rol spelen. Hij sleepte verschillende nominaties in de wacht o.a. voor de Boekenleeuw, de Jonge Jury in Nederland, de Kinder- en jeugdjury in Vlaanderen. Sommige van zijn boeken werden vertaald.

Geleyn woonde in Torhout met zijn echtgenote, met wie hij twee zoons kreeg. Hij overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van neuro-endrocriene tumoren (NET), een betrekkelijk zeldzame vorm van kanker waarover hij in 2022 zijn laatste boek Het Net schreef.

Lees verder op Wikipedia