Boek
Nederlands

Monsters van het bloed

Frank Geleyn (auteur), Ineke Marynissen (illustrator)
+1
Monsters van het bloed
×
Monsters van het bloed Monsters van het bloed
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Monsters van het bloed / Frank Geleyn ; met prenten van Ineke Marynissen
Auteur
Frank Geleyn
Illustrator
Ineke Marynissen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-409-8

Besprekingen

Lars en zijn zus ridder Lara wonen samen in het kasteel van koningin Ma Ma. 's Nachts worden ze in hun bed aangevallen door hun vijanden, de monsters van het bloed, die zich volzuigen met zoet en warm mensenbloed. De volgende dag staan de ridders Lars en Lara dan vol bobbels die vreselijk jeuken. Hoe geraakten die monsters toch door de verdediging van de ridders: de brede gracht, de dikke muren, de hoge toren? Lara probeert hen te misleiden door een val op te zetten. Ze hoopt dat de monsters op een glas met bloed afkomen en dan zullen verdrinken. Maar de monsters laten het koude bloed staan en doen zich weer te goed aan het lekkere, warme bloed van de ridders. Koningin Ma Ma vertelt hen dat ze zich moeten insmeren met oud ridderbloed dat de ridders na een lange zoektocht in de kelder in een houten kist vinden. Die avond smeren ze zich goed in met het witte spul en de monsters verlaten inderdaad de kamer van de ridders, om op zoek te gaan naar een ander slachtoffer.

Het is best …Lees verder
Ridder Lars en zijn zusje ridder Lara gaan de strijd aan met de "monsters van het bloed", die hen iedere nacht aanvallen en jeukende bulten bezorgen.Wat ze ook proberen, het lukt hen niet de monsters te verslaan. Gelukkig heeft Koningin Ma Ma de oplossing. Aardig verhaal, vlot geschreven in korte zinnen die allemaal op een nieuwe regel beginnen. Alle hoofdstukken zijn niet langer dan een bladzijde. Op een bladzijde is de tekst in witte letters op een donkergroene achtergrond gedrukt. Geïllustreerd met vele, meestal paginagrote, licht karikaturale illustraties. De tekeningen doen eenvoudig aan, zijn zwartomlijnd en vrolijk van kleur. Vanaf ca. 8 jaar.

Monsters van het bloed

Ridder Lars en ridder Lara, broer en zus, wonen in het kasteel van koningin MaMa. Ze doodden reeds duizenden draken en nu vechten ze tegen de monsters van het bloed. De monsters zijn met vele. Overdag houden ze zich koest, maar ’s nachts zwermen ze uit. Ze zijn voor niets of niemand bang, prikken iedereen met hun zwaard en zuigen bloed. Zelfs ridder Lars kan hen niet verslaan, want de monsters houden ontzettend van zijn warm en zoet ridderbloed. Gelukkig weet koningin MaMa dat oud en wit ridderbloed deze monsters kan tegenhouden … In korte hoofdstukjes, telkens één pagina lang, en eenvoudige bewoordingen vertelt Frank Geleyn hoe twee kinderen het opnemen tegen hinderlijke muggen die ’s nachts toeslaan. Hij plaatst hun belevingen in een ridderwereld, waar moed en listigheid nodig zijn om vijanden te verslaan. De list komt van mama die graag meegaat in de fantasie van haar kinderen: ze verstopt muggenmelk in de kelder en vertelt de kinderen dat het oud en wit ridderbloed is waar de mons…Lees verder

Over Frank Geleyn

Frank Geleyn (Handzame, 17 maart 1960 – Roeselare, 7 januari 2023) was een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken.

Levensloop

Geleyn debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg drie herdrukken. Geleyn heeft een twintigtal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij De Eenhoorn. Geleyns jeugdboeken zijn realistisch en gevoelig, terwijl in zijn kinderboeken fantasie en humor een grote rol spelen. Hij sleepte verschillende nominaties in de wacht o.a. voor de Boekenleeuw, de Jonge Jury in Nederland, de Kinder- en jeugdjury in Vlaanderen. Sommige van zijn boeken werden vertaald.

Geleyn woonde in Torhout met zijn echtgenote, met wie hij twee zoons kreeg. Hij overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van neuro-endrocriene tumoren (NET), een betrekkelijk zeldzame vorm van kanker waarover hij in 2022 zijn laatste boek <…Lees verder op Wikipedia