Boek
Nederlands

Zebra Blos

Frank Geleyn (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)
Zebra Blos is moe, heeft pijn en last van een bult op haar kop. Ze kan niet goed meekomen met de kudde, waardoor ze bijna ten prooi vallen aan de leeuw. Blos durft niet te zeggen wat er scheelt en blijft alleen achter. Maar dan spoort vogeltje Flits haar aan om niet op te geven. Prentvertelling over ziek zijn met stemmige kleurenillustaties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Ziek zijn, Dapper zijn
Titel
Zebra Blos
Auteur
Frank Geleyn
Illustrator
Seppe Van den Berghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2019
[32] p. : ill.
ISBN
9789462914353 (hardback)

Besprekingen

Prentvertelling in A4-formaat over een zebra die de kudde niet bij kan houden omdat ze zich al tijden voelt ‘alsof een leeuw zijn scherpe tanden in haar buik zet’. Ook heeft ze last van een bult op haar kop. Ze bedenkt steeds een smoes waarom ze niet mee kan komen maar als ze de kudde in gevaar brengt, wordt ze achtergelaten. Een vogeltje zorgt ervoor dat ze weer mentale kracht krijgt om zich bij de rustende kudde aan te sluiten, waar ze vertelt wat ze voelt waarna de Baas van de kudde de diagnose ‘zebraziekte’ stelt. Die nacht redt Blos de kudde van een aanval van een leeuw en voortaan wordt ze in bescherming genomen: ook de zwakkeren horen erbij. Of het goed komt weet Blos niet, maar het vogeltje belooft haar haar te leren vliegen als het niet goed komt en dat geeft troost. In dit sfeervolle verhaal in korte zinnen wordt nergens het woord kanker gebruikt, maar de zebra staat symbool voor de zeldzaam voorkomende, moeilijk te diagnosticeren NET kanker (Neuro-endrocriene tumoren), geba…Lees verder

Zebra Blos

Een grote kudde zebra's dendert over de dorre vlakte op weg naar water en voedsel. Maar er is er eentje die achterblijft: Blos. Hij is klein en voelt zich moe en ziek. Maar als hij niet mee kan met de kudde is hij een gemakkelijke prooi voor de Leeuw. Hij is heel bang.Dit is een sterk en mooi geïllustreerd prentenboek. De kleuren zijn donker maar prachtig. Het nachtblauw contrasteert mooi met het oranje. Ook de dieren zijn heel gevoelig en apart getekend, soms vriendelijk, soms dreigend (de leeuw) en soms hulpeloos en kwetsbaar (de zebra's). Het verhaal zelf is nogal registrerend neergeschreven en daardoor klinkt het wat afstandelijk, maar de gevoelige prenten maken veel goed. De tekstblokken zijn in een mooi groot lettertype gezet en als er iets te gebeuren staat wordt één zin in hoofdletters en in een mooi blauw lettertype gezet, dat geeft extra spanning aan het verhaal. Een goed verhaal om voor te lezen aan iets oudere kleuters. Ook om zelf te lezen voor …Lees verder

Over Frank Geleyn

Frank Geleyn (Handzame, 17 maart 1960 – Roeselare, 7 januari 2023) was een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken.

Levensloop

Geleyn debuteerde in 2003 met Ik zwijg, een jeugdroman over pesten. Dit boek werd meteen opgemerkt en kreeg drie herdrukken. Geleyn heeft een twintigtal boeken op zijn naam staan, telkens uitgegeven bij De Eenhoorn. Geleyns jeugdboeken zijn realistisch en gevoelig, terwijl in zijn kinderboeken fantasie en humor een grote rol spelen. Hij sleepte verschillende nominaties in de wacht o.a. voor de Boekenleeuw, de Jonge Jury in Nederland, de Kinder- en jeugdjury in Vlaanderen. Sommige van zijn boeken werden vertaald.

Geleyn woonde in Torhout met zijn echtgenote, met wie hij twee zoons kreeg. Hij overleed op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van neuro-endrocriene tumoren (NET), een betrekkelijk zeldzame vorm van kanker waarover hij in 2022 zijn laatste boek Het Net schreef.

Lees verder op Wikipedia