Boek
Nederlands

De mythe van normaal : over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij

Gabor Maté (auteur), Daniel Maté (auteur)
+1
De mythe van normaal : over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij
×
De mythe van normaal : over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij De mythe van normaal : over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij

De mythe van normaal : over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij

Pleidooi voor verbinding en medemenselijkheid als sleutel tot heling en een kritiek op de Westerse gezondheidszorg.
Titel
De mythe van normaal : over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij
Auteur
Gabor Maté Daniel Maté
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The myth of normal : trauma, illness & healing in a toxic culture
Uitgever
Utrecht: AnkhHermes, 2022
495 p. : ill.
ISBN
9789020219456 (paperback)

Besprekingen

Een aanklacht tegen de Westerse gezondheidszorg en een pleidooi voor verbinding en medemenselijkheid als sleutel tot heling. Gabor Maté constateert dat het aantal chronische ziekten toeneemt en het algemene welbevinden afneemt. Hij ontleedt de onderliggende oorzaken van fysieke en emotionele malaise en legt verbanden tussen de rol van trauma, stress en de druk van het moderne leven op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Geneeskunde slaagt er vaak niet in de hele persoon te behandelen en negeert hoe de cultuur het lichaam en immuunsysteem belast. Invoelend en met diepgang geschreven. Voor een breed tot geoefend (spiritueel) lezerspubliek. Dr. Gabor Maté is een arts, trauma- en verslavingsdeskundige en spreker.

Over Gabor Maté

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gabor Gastonyi

Gabor Maté (Boedapest, 6 januari 1944) is een Hongaars-Canadese arts. Als voormalige huisarts is hij bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling en trauma's bij kinderen en de mogelijke levenslange gevolgen die ze met zich meebrengen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder auto-immuunziekten, kanker, ADHD verslavingen en een breed scala aan andere aandoeningen.

Maté's benadering van verslaving focust op het trauma dat patiënten oplopen en probeert dit onder handen te nemen tijdens hun herstel. In zijn boek In the Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction bespreekt Maté de soorten trauma's waaraan mensen met een verslaving kunnen lijden en hoe dit hun besluitvorming op latere leeftijd beïnvloedt.

Hij gelooft in het verband tussen de mentale en fysieke gezondheid en heeft vier boeken geschreven over onderwerpen die gaan van ADHD en stress tot ontwikkelingspsychologie en verslaving. Daarnaast was hij een vaste columnist voor …Lees verder op Wikipedia