Lincoln in de Bardo
Lincoln in de Bardo
Besprekingen
De Booker Prize-winnaar 2017 laat vele stemmen ineenvloeien tot een prachtige samenzang
'Wat is hier in vredesnaam aan de hand?' Zo zou de eerste reactie kunnen luiden van degene die het met de Man Booker Prize bekroonde Lincoln in de bardo van George Saunders begint te lezen.
De roman opent met een monoloog van Hans Vollman, een 46-jarige drukker die vertelt hoe hij op het punt stond het huwelijk met zijn jongere bruid te consummeren, toen hij door een dakbalk werd geraakt. Nu bevindt hij zich in wat hij een 'krankenkist' noemt.
Vervolgens wordt de lezer geconfronteerd met een aantal citaten uit historische bronnen. We lezen hoe president Abraham Lincoln in februari 1862 een ontvangst organiseert in het Witte Huis. Er zijn verwijzingen naar de Burgeroorlog, die een jaar eerder is begonnen. En we horen over de 11-jarige Willie, die ziek in bed ligt, terwijl zijn ouders een verdieping lager notabelen vermaken.
Een nieuwe monoloog volgt. Nu van Roger Bevins III, een jonge homo die na een onbeantwoorde lie…Lees verder
Lincoln in de bardo
Niemand die het George Saunders niét gunde, de Man Booker Prize die hij vorige maand won voor Lincoln in de bardo . Zelfs wie zijn geld op Paul Auster had gezet, moet toegeven dat Saunders al jaren als een van de origineelste stemmen in de Amerikaanse literatuur geldt. Op het randje van de genialiteit kleurt hij in zijn bejubelde kortverhalen buiten de literaire lijntjes. Zijn fans keken dan ook reikhalzend uit naar deze debuutroman die – prijs of geen prijs – ontgoochelt. Nochtans heeft het boek een gouden uitgangspunt: Abraham Lincoln moet in politiek woelige tijden zijn zoontje begraven maar de kleine Willie is nog niet klaar om het ondermaanse te verlaten. Als gevangen in een vagevuur – ‘bardo’ is een Tibetaanse term voor ‘tussenstaat’ – blijft Lincoln op Willies tombe zitten, omringd door andere spoken die voorlopig ook aan de aarde gekluisterd blijven. Saunders laat hen oeverloze gesprekken voeren, soms in virtuoze dialogen, maa…Lees verder
Lincoln moet Willie loslaten
In 1862, midden in de Amerikaanse Burgeroorlog, verliest president Abraham Lincoln zijn zoon Willie, dan twaalf jaar, aan de tyfus. Door rouw verteerd keert Lincoln een paar keer terug naar de crypte waar zijn zoontje ligt opgebaard. Dat zijn de feiten. Getroffen door deze geschiedenis schreef George Saunders zijn roman 'Lincoln in de bardo'.
Wat Abraham Lincoln betekent voor Amerikanen is voor ons niet zo gemakkelijk te bevatten. Hij is prominent aanwezig in elk lesprogramma op elke school, zijn markante hoofd staat op de biljetten van vijf dollar, en op zijn troon in het Lincoln Memorial torent hij zo hoog boven zijn landgenoten uit dat iedere bezoeker er eerbiedig van wordt. Blijf van Lincoln af, zou je denken.
Maar de Amerikaanse cultuur is veelstemmig en onvoorspelbaar, hoewel vervlakking en gedweep altijd op de loer liggen. In 2012 kwam regisseur Tim Burton met 'Abraham Lincoln: Vampire Hunter', een actiefilm waarin …Lees verder