Strip
Nederlands

De Doge van Brocéliande

Gilles Chaillet (auteur)

De Doge van Brocéliande

In de reeks:
Vasco; 19
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Onderwerp
Middeleeuwen
Titel
De Doge van Brocéliande
Auteur
Gilles Chaillet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le Dogue de Brocéliande
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2003
48 p. : ill.
ISBN
90-5581-478-4

Besprekingen

De eerste pagina's van deze strip bieden ons in vogelvlucht de voorgeschiedenis van Broeder Anselmus. Samen met zijn moeder Sabine Ravallon en zijn tweelingbroer komt hij aan in Angers. Kort daarna overlijdt zijn broertje. De moeder heeft geen geld voor een christelijke begrafenis en begint dan maar te bedelen. Louis de Beaufort heeft medelijden en zal voor de nodige financiën zorgen. Terwijl ze samen bidden tot Yves Helori, een broeder waarover een concilie in beraad is voor een eventuele heiligverklaring, herrijst tot ieders verwondering het kind uit de dood. Beaufort neemt de moeder in dienst en blijft een oogje in het zeil houden bij de opvoeding van de kinderen. Daarna maken we een sprong in het leven van Broeder Anselmus. Hij is inmiddels in de voetsporen getreden van de door hem fanatiek vereerde Helori.

Helori is ondertussen heilig verklaard en zijn relieken zijn het onderwerp van een groots opgezette pelgrimstocht. Door de voortdurende dreiging van Engelse overvallers,…Lees verder
De serie 'Vasco' speelt in de Middeleeuwen met als hoofdfiguur de telg van een Italiaanse bankiersfamilie. De verschillende delen bieden niet alleen een spannend verhaal, maar ook veel kijkplezier dankzij de fraaie gedetailleerde tekeningen, waardoor het verleden herleeft. In dit deel gaat het om de relikwieën van de heilige Yves, die naar zijn geboorteplaats Tréguier in Bretagne moeten worden overgebracht. Men is echter bang dat rovers zich van de beenderen meester willen maken. Bovendien is het de tijd van de Honderdjarige Oorlog - ook de Engelsen vormen een gevaar. Vasco raakt bij de zaak betrokken en wordt geconfronteerd met de jaloezie tussen twee tweelingbroers, die van beslissende betekenis blijkt voor de lotgevallen van de reliekhouder. Realistische tekenstijl, fraaie inkleuring, grote zorg voor de historische inscenering. Veel tekst, intrigerend verhaal. Bevat één erotische scène.

Over Gilles Chaillet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Crochet.david

Gilles Chaillet (Parijs, 3 juni 1946 - 14 september 2011) was een Franse striptekenaar en scenarist, vooral bekend van de stripreeks Vasco.

Beknopte biografie

Gilles Chaillet werd in 1946 geboren in Parijs en was van kinds af aan geïnteresseerd in geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van Italië in het bijzonder, in eerste instantie vooral de Italische oudheid en later de geschiedenis van middeleeuws Italië. In 1965 ging hij werken voor de Franse uitgever Dargaud, waar hij de inkleuring verzorgde voor reeksen als Mick Tangy en Blueberry. Vanaf 1973 werkte hij in de studio van Albert Uderzo waar hij afgeleide producten tekende van de stripreeks Asterix van René Goscinny en Uderzo. Zo werkte hij anoniem mee aan de 14 kleine stripboekjes over Idéfix, het hondje van Obelix. Vanaf 1976 werkte hij mee aan de stripreeksen Lefranc en Alex van Jacques Martin. In 1979 begon hij in het weekblad Kuifje zijn …Lees verder op Wikipedia