Boek
Nederlands

Mijn kindertijd en andere verhalen

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (auteur), Charlotte Schrameijer (illustrator), Yond Boeke (vertaler)
Vier verhalen van de Italiaanse schrijver (1896-1957), die o.a. over zijn jeugd in aristocratische kringen op het Siciliaanse platteland gaan.
Onderwerp
Jeugdherinneringen
Titel
Mijn kindertijd en andere verhalen
Auteur
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Illustrator
Charlotte Schrameijer
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
I racconti
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020 | Andere uitgaven
155 p. : ill.
ISBN
9789025312732 (paperback)

Besprekingen

Palermitaanse palazzo's

Eindelijk in het Nederlands: Lampedusa's Mijn kindertijd en andere verhalen. Een nostalgische evocatie van de paleizen waar hij zijn eerste levensjaren doorbracht.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) is de auteur van één boek. De schrijverscarrière van deze Siciliaanse aristocraat was van bijzonder korte duur. De tijgerkat, zijn enige roman, kwam tot stand in zijn laatste twee levensjaren, verscheen postuum, won de prestigieuze Premio Strega en geldt sindsdien als een van de hoogtepunten van de twintigste-eeuwse Italiaanse literatuur. Behalve dit onbetwiste meesterwerk wist de schrijvende prins hooguit een viertal literaire teksten uit zijn pen te wringen, die nu voor het eerst in het Nederlands zijn vertaald. De titel luidt Mijn kindertijd en andere verhalen, maar die vlag dekt de lading niet, want behalve twee verhalen bevat de bundel een aanzet tot zijn memoires en het eerste hoofdstuk van wat zijn tweede roman had moeten worden.

Landhuis

Mijn kindertijd is een nostalgische evocatie van de paleizen waar de schrijver zijn eerste levensjaren doorbracht. De familie Tomasi had een indrukwekkende collecti…Lees verder

De schrijver van De tijgerkat herinnert zich zijn jeugd

Na beschrijvingen van zijn familiehuis in Palermo en het buitenverblijf op het Siciliaanse platteland is Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) net goed op dreef over het prinselijk huis in Torretta ('Aan de terraskant had de lucht fris en de stilte volmaakt kunnen zijn, ware het niet dat er zo'n tien meter lager een reusachtige badkuip stond waarin de vrouwen van Torretta, kamerpot op de schouder, de godganse dag het surplus van hun beerput kwamen lozen'), als hij de herinneringen aan zijn jeugd abrupt onderbreekt. Op dat punt, lezen we in de inleiding van Mijn kindertijd en andere verhalen, heeft hij zich gestort op de roman die hem beroemd zou maken: De tijgerkat. Zijn memoires heeft hij nooit meer bekeken. In 2015 verschenen de Nederlandse vertalingen al in één band, en zo zijn de notities misschien het best te lezen: als extraatje bij zijn grote roman. Dat geldt niet voor de andere verhalen. Vooral 'De sirene', over de vriendschap tussen een journalist en een o…Lees verder

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) verwierf wereldfaam met zijn, pas na zijn dood gepubliceerde, roman 'Il Gattopardo' ('De tijgerkat'). In dat verhaal staan de adellijke kringen op Sicilië centraal, het milieu waartoe Lampedusa, misschien wel tegen wil en dank, ook zelf behoorde. Het liefst schijnt hij zich te hebben teruggetrokken om te lezen, te denken en te schrijven. 'Mijn kindertijd' is tevens het titelverhaal van deze bundel, dat meer dan de helft van het boek beslaat. Het is een verzameling schetsen waarin de auteur herinneringen ophaalt aan de huizen waar hij als kind verbleef. Naast 'Mijn kindertijd' zijn er nog drie andere verhalen opgenomen: 'De vreugde en de wet', dat gaat over een kantoorbediende; 'De sirene', dat gaat over een ontmoeting van een jonge Siciliaanse journalist in Turijn met een oude en beroemde classicus; en 'De blinde katjes', dat qua milieu het dichtst in de buurt komt van 'De tijgerkat'. Alle verhalen worden gekenmerkt door een groot gevoel van me…Lees verder

Over Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Palermo, 23 december 1896 - Rome, 23 juli 1957), 12e hertog van Palma, 11e prins van Lampedusa, baron della Torretta, grande di Spagna (1934-1957). Hij is vooral bekend als schrijver van zijn enige roman, Il Gattopardo, postuum gepubliceerd in 1958. Il Gattopardo is in het Engels vertaald als The Leopard en in het Nederlands als De tijgerkat. De titel verwijst naar de luipaard die is afgebeeld op het wapenschild van de familie Salina, de familie die centraal staat in Il Gattopardo.

Tomasi di Lampedusa was een zwijgzame en solitaire man, die zijn tijd doorbracht met lezen, nadenken en reizen. Hij zei over zichzelf: "Ero un ragazzo cui piaceva la solitudine, cui piaceva di più stare con le cose che con le persone." ("Ik was een kind dat van de eenzaamheid hield, dat liever met voorwerpen omging dan met personen.")

Jeugd

Hij werd gebo…Lees verder op Wikipedia