Boek
Nederlands

De verdwijning van Adèle Bedeau

Graeme Macrae Burnet (auteur), Anne Jongeling (vertaler)
Titel
De verdwijning van Adèle Bedeau
Auteur
Graeme Macrae Burnet
Vertaler
Anne Jongeling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The disappearance of Adèle Bedeau
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2018
268 p.
Aantekening
Burnet stelt zich hier voor als de vertaler van Raymond Brunet, een Frans schrijver die zelfmoord heeft gepleegd. Zowel Raymond Brunet als de aantekeningen van de vertaler achterin zijn pure fictie met bedoeling een valse realiteit te creëren.
ISBN
9789048843435 (paperback)

Besprekingen

Adèle en de eenzame mannen

Misdaad. Vanwege het succes van Zijn bloedige plan, de misdaadroman waarmee Graeme Macrae Burnet de shortlist van de Man Booker Prize haalde, werd nu ook zijn debuut vertaald. De geesten van Simenon dwaalt erin rond.

In 2016 selecteerde de jury van de Man Booker Prize zowaar een misdaadroman voor de shortlist: Zijn bloedige plan van de Schot Graeme Macrae Burnet (51). Sommigen vroegen zich af of de roman over een misdaad in een Schots dorpje in 1869, daar thuishoorde. Wie Zijn bloedige plan reduceert tot de oplossing van een raadsel, doet het boek onrecht aan. Burnet schreef een sterk verhaal over stugge mensen in een gesloten gemeenschap, over armoede, uitbuiting en wraak, verteld met gefabriceerde documenten, dagboekfragmenten en andere getuigenissen. De nominatie was meer dan verdiend.

Zijn bloedige plan was Burnets tweede roman. Nu is ook zijn debuut uit 2014, De verdwijning van Adèle Bedeau, vertaald. De titel suggereert dat het misdaadelement belangrijk is, maar opnieuw laat het boek zich niet herleiden tot de speurtocht naar een verdwenen vrouw. Niet Adèle Bedeau speelt de hoofdrol maar twee mannen die vervallen zijn in eenzaamheid en immobilisme.

Burnet situe…Lees verder

De verdwijning van Adèle Bedeau

Eerste zin. Het was een avond als alle andere in Restaurant de la Cloche.

Manfred Baumann is zowel afstandelijk als kruiperig. Hij wil graag aardig worden gevonden of minstens waardering krijgen. Maar de jongeman, die bij zijn grootouders aan de Frans-Zwitserse grens is opgegroeid, is vooral een rare met een vreemde seksuele voorkeur. Ook al denkt hij net het omgekeerde, hij bezorgt de goed voorziene dienster Adèle Bedeau koude rillingen. ’s Middags eet hij in Restaurant de la Cloche, ’s avonds zit hij er aan de bar. Wanneer Adèle plots verdwijnt, maakt Manfred zichzelf verdacht. Niet onterecht, al weet niemand dat hij al eerder een meisje heeft omgebracht. Georges Gorski is een politieman wiens leven op veel vlakken een afspiegeling is van dat van Manfred: een loner, een drinker, onhandig met vrouwen, net niet mislukt. Uiteindelijk werkt de paranoia van Manfred Gorski in de hand, maar wat is er dan toch met Adèle gebeurd?

Graeme Macrae Burnet is duidelijk een grote fan van de boeken van Georges Simenon en de films…Lees verder

De jury van VN's Detective & Thrillergids riep de tweede thriller van de auteur - getiteld 'Zijn bloedige plan'* - in 2017 uit tot VN-Thriller van het Jaar. Maar deze voorganger daarvan haalt dat niveau niet. De plot is simpel: een serveerster van een Frans restaurantje in de provincie verdwijnt. Elk aanknopingspunt ontbreekt. Er zijn twee mannen die haar op de avond voor haar verdwijning nog op straat hebben gezien, haar vriendje en stamgast Manfred Baumann. De reden waarom de blijkbaar seksueel gefrustreerde Baumann dat ontkent tegenover rechercheur Georges Gorski, wordt pas halverwege het boek een beetje duidelijk. Gorski is nog altijd geobsedeerd door de moord op een meisje, jaren geleden, waarvoor een onschuldige zwerver is veroordeeld. Uiteindelijk komen de verdwijning en de moord samen, na een verhaal waarvoor de auteur relatief veel tekst nodig heeft. Pagina's vol herinneringen van de rechercheur die er weinig toe doen en een ongeloofwaardige dader. Met een nawoord van de vert…Lees verder

Reepje kant met grote gevolgen

Na het succes van 'Zijn bloedige plan' is het debuut van Graeme Macrae Burnet alsnog vertaald

De 37-jarige Manfred Baumann is zo'n man naast wie niemand wil zitten. Gesprekken verstommen als hij in de buurt komt. Het is een eenling, die steeds schichtig om zich heenkijkt. Mensen voelen zich niet op hun gemak, waarop hij zich ook steeds vreemder gaat gedragen. Manfred probeert vooral niet op te vallen in het Noord-Franse provincieplaatsje waar hij woont. Iedere dag luncht hij in hetzelfde restaurant en neemt dan altijd hetzelfde, zich voortdurend bewust van wat anderen zullen denken. Eens per week gaat hij naar een bordeel 100 kilometer verderop, waar een meisje emotieloos haar werk doet.

Je zou het boek bijna wegleggen van zoveel treurigheid. Maar Graeme Macrae Burnet werd niet voor niets genomineerd voor de Man Booker Prize in 2017 met 'Zijn bloedige plan'. Afgelopen jaar kreeg hij bovendien de VN Thrillerprijs voor die roman. 'De verdwijning van Adèle Bedeau' is zijn debuut en is na het succes van 'Zijn bloedige plan' nu alsnog in vertaling verschenen.

<…Lees verder