Titel
De vreemde
Auteur
Harlan Coben
Vertaler
Martin Jansen in de Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The stranger
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2015
347 p.
ISBN
9789022565179 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Tijdens een bijeenkomst verklapt een vreemde aan Adam een duister geheim van zijn vrouw. Als Adam haar daarmee confronteert, verdwijnt zij. Adam stuit vervolgens niet enkel op vreemde handelingen van zijn vrouw, maar ook op moorden op mensen aan wie ook een geheim verklapt werd. Als de politie Adam zelf van moord verdenkt, start hij zijn eigen onderzoek. Het verhaal in deze standalone thriller van de veel schrijvende thrillerauteur (1962) draait om het thema dat geheimen op internet niet bestaan. De manier waarop dat uitgewerkt wordt, is opvallend Amerikaans met veel aandacht voor (de normen en waarden binnen) het gezin en voor Cobens doen veel persoonlijk sentiment. Dat maakt het verhaal tamelijk zoet en haalt de spanning er wat uit. Ook de vele toevalligheden dragen niet bij aan het boeiend houden van het verhaal. Maar het leest prettig, mede door het moderne taalgebruik en de vele dialogen.

Over Harlan Coben

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

Harlan Coben (Newark, New Jersey 4 januari 1962) is een Amerikaans auteur. Hij is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zo won hij voor Fade Away zowel de Edgar Award als de Shamus Award en voor Deal Breaker de Anthony Award. Zijn thrillers zijn wereldwijde bestsellers.

Na zijn studie in Politieke Wetenschappen vond Coben een baan in de reisbranche, maar begon hij tevens te schrijven. In 1990 verscheen met Play Dead zijn eerste thriller, een jaar later gevolgd door Miracle Cure. Het grote succes kwam met een serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar en zijn beste vriend Windsor 'Win' Horne Lockwood III. Daarnaast bleef Coben ook stand-alone thrillers schrijven, waarbij Tell No One (vertaald als Niemand Vertellen) het begin was van zijn succes in Nederland. In 2006 is dit boek onder regie van Guillaume Canet verfilmd als Ne le dis à personne. Coben begon in 2011 met Lees verder op Wikipedia