Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Aan de oever van de tijd

Henning Mankell (auteur), Clementine Luijten (vertaler)
Aan het eind van het koloniale tijdperk proberen in Mozambique blanken zich te handhaven en zwarte Afrikanen een nieuw bestaan op te bouwen.
Onderwerp
Afrika
Titel
Aan de oever van de tijd
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Berattelse pa tidens strand
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
251 p.
ISBN
9789044504156

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

De Zweed Mankell (1948) geniet vooral bekendheid door zijn politieromans rond inspecteur Wallander. In een ander deel van zijn oeuvre komt zijn fascinatie voor en betrokkenheid bij het continent Afrika tot uiting, met name Mozambique waar hij vrijwilligerswerk verrichtte. Dit land, hoewel niet bij name genoemd, vormt het voornaamste decor van dit in Zweden al in 1998 verschenen boek. Structuur en stijl van deze estafetteroman, waarin bijfiguren uit het ene hoofdstuk in het volgende hoofdstuk centraal staan, weerspiegelen de orale vertelcultuur van Afrika. Het resultaat is een verzameling verhalen over blanken die in Afrika ten onder gaan en Afrikanen die een menswaardig bestaan proberen op te bouwen, over de misstanden van het kolonialisme, de rijke cultuur van dromen en geesten van de zwarte Afrikanen en de culturele kloof die gaapt tussen het westerse en Afrikaanse denken. Mankells engagement is overduidelijk en de talrijke personages zijn soms wat lastig uit elkaar te houden, maar …Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische pa…Lees verder op Wikipedia