Boek
Nederlands
Titel
De baanbreker
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Bergsprängaren
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
220 p.
ISBN
9789044540031 (hardback)

Besprekingen

Het debuut van een maoïst

Roman. Henning Mankell werd beroemd als misdaadschrijver. Zijn debuut was andere koek: een geëngageerde experimentele roman. De baanbreker is pas nu vertaald.

De Zweedse auteur Henning Mankell (1948-2015) was een geëngageerde wereldburger. Als jonge kerel was hij een tijdje maoïst en liep hij mee in alle betogingen tegen de conservatieve politieke elite. In 2010 was hij aan boord van een Zweeds schip dat hulpgoederen wilde afleveren aan de Palestijnen in de Gazastrook toen het werd geënterd door Israëlische commando's.

Mankell debuteerde in 1973, maar het zou nog tot 1991 duren voor hij Moordenaar zonder gezicht schreef, het eerste deel van de misdaadreeks over inspecteur Kurt Wallander die hem wereldberoemd zou maken. Via het werk van het Zweedse echtpaar Sjöwall en Wahlöö had hij ontdekt dat misdaadliteratuur een geschikt vehikel was om over complexe menselijke relaties en heikele maatschappelijke thema's als armoede, racisme en politiek gesjoemel te schrijven.

Mankells debuut De baanbreker werd pas nu vertaald. Het is een roman waarin het literaire experiment en de sociale di…Lees verder

Tijdens zijn werk met springstoffen raakte de 23-jarige Zweed Oskar Johansson, geboren in 1888, ernstig gewond, maar na een lange periode van revalidatie pakte hij tot ieders verbazing zijn oude vak weer op. Inmiddels is hij met pensioen en woont hij ’s zomers in een oude legersauna op een van de eilanden voor de Zweedse kust, waar hij terugblikt op de gebeurtenissen van vroeger. Ondanks zijn handicap en de schrille armoede die hij heeft gekend, is hij tevreden over zijn leven. Het verhaal gaat heen en weer tussen 1911 en 1969 en de eerste hoofdstukken zijn fragmentarisch en vrij summier geschreven. In de latere hoofdstukken worden deze fragmenten nader ingevuld. Deze debuutroman uit 1973 van de auteur (1948-2015), die vooral bekend is geworden door de Wallander-reeks, is nooit eerder in het Nederlands vertaald. Zijn vermogen om met korte typeringen geloofwaardige karakters te creëren is in zijn debuut al duidelijk aanwezig, evenals zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. Het verha…Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische pa…Lees verder op Wikipedia