Boek
Nederlands
Titel
Honderd jaar : roman
Auteur
Herbjørg Wassmo
Vertaler
Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Hundre år
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
540 p.
ISBN
9789044516258 (hardback)

Besprekingen

De Noorse schrijfster had haar eerste grote succes met de Tora-trilogie, het verhaal van Tora, kind van een Noorse vrouw en een Duitse soldaat, die misbruikt wordt door haar stiefvader. Haar tweede indrukwekkende hoofdwerk is de Dina-trilogie, waarin zij het leven van een wilskrachtige vrouw beschrijft. De bron voor Wassmo's schrijverschap ligt diep geworteld in Noord-Noorwegen, waar zij is geboren en getogen. Dit geldt ook voor deze roman met haar eigen fascinerende familiegeschiedenis. Wassmo's overgrootmoeder Sara Susanne werd in 1842 geboren, zij zelf in 1942: honderd jaar liggen ertussen! Ook hier gaat het weer om sterke vrouwen die hun vrijheden zwaar moeten bevechten. Tevens is er een meisje, dat zich telkens opnieuw voor haar eigen vader moet verstoppen. In deze autobiografische roman over drie generaties vrouwen, hun mannen en vele kinderen wordt dramatisch duidelijk waarom de auteur zo schrijft zoals zij schrijft. De meeslepende roman gaat diep onder de huid! Kleine druk.

Over Herbjørg Wassmo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gaïa éditions

Herbjørg Wassmo (Øksnes op Vesterålen, 6 december 1942) is een Noorse schrijfster. Zij debuteerde in 1976 met de dichtbundel Vingeslag. Haar doorbraak als schrijfster kwam in 1981 met het eerste deel van de Tora-trilogie: Huset med den blinde glassveranda. Sindsdien is zij een van de meest verkochte schrijvers in Noorwegen. Ze ontving meerdere literaire prijzen.

Noord-Noorwegen

Wassmo is afkomstig uit het noorden van Noorwegen. Dat deel van het land speelt ook een grote rol in haar werk. Ze werd geboren op Vesterålen, een eilandengroep in de provincie Nordland. Ze heeft een opleiding als leraar gevolgd en ook jaren in het onderwijs gewerkt.

Ze geldt niet als een bijzonder vernieuwende schrijfster, ze past in de rijke Noorse traditie, waarbij de lezer als het ware in de huid kruipt van de hoofdpersoon. Haar eerste grote succes, de Tora-trilogie, vertelt het verhaal van Tora, kind van een Noorse vrouw en…Lees verder op Wikipedia