Boek
Nederlands
Een vrouwelijk medium wordt gekweld door de geesten die haar bezoeken, totdat ze besluit tot een confrontatie met haar verleden.
Onderwerp
Helderziendheid
Titel
Voorbij het zwart
Auteur
Hilary Mantel 1952-2022
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beyond black
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2023
558 p.
ISBN
9789493169586 (paperback)

Besprekingen

Geesten oproepen met de spoken uit je verleden

In haar net vertaalde roman Voorbij het zwart (2005) duikt Hilary Mantel (1952-2022) in het leven van een medium en haar assistent. De grens tussen beschadigd, waanzinnig en begaafd is flinterdun. En de doden blijken ook maar mensen.

De zwaarlijvige Alison Hart is medium, of helderziende. Ze toert met haar bonenstakerige assistente of 'manager', zoals Colette die zich over de financiën ontfermt zichzelf liever noemt, langs slaperige stadjes rondom Londen om berichten van overledenen door te geven aan hun nabestaanden. Alison maakt er een show van in zigeunerachtige gewaden, omgeven door de nodige kitsch. Ondertussen wordt ze verschrikkelijk geplaagd door haar spirituele gaven; de (kwel)geesten laten haar geen moment met rust.

De twee ontmoeten elkaar op een 'spiritistische beurs'. Mantel schrijft: 'Colette ging voor haar zitten, dat bleke lijdzame wezen, als een offerdier dat is leeggebloed', een van de vele snedige karakterschetsen in de roman - het is de filerende blik die de twee op elkaar werpen die de dynamische motor van het verhaal vormt. Alison vertelt Colette dat de man die ze voor haar oom aanzag haar vader was en biedt haar vervolgens een baan aan. Colette weet niet of ze het allemaal moe…Lees verder

De doden hebben honger

Dat Hilary Mantel zoveel meer was dan de schrijfster van de Thomas Cromwell-trilogie laat ze zien in het veelstemmige Voorbij het zwart.

In haar memoir De geest geven beschrijft ­Hilary Mantel Allerzielen als het moment waarop 'de doden zich opmaken om te gaan lopen'. Wie Mantels werk kent, zou kunnen vermoeden dat deze typering niet gespeend is van enige galgenhumor. Maar dan lees je verder in dat boek hoe de schrijfster als kind iets observeerde in de tuin wat ik enkel kan omschrijven als een geest: 'Het is even hoog als een kind van twee en pakweg dertig centimeter diep. Om de entiteit heen is de lucht in beweging, onzichtbaar. Ik heb het koud en ik ben misselijk.' Niets van spot in dit fragment, wel dodelijke ernst. Het gaat hier niet om een geïsoleerd incident. Voor de schrijfster was het vlies tussen de levenden en de doden flinterdun. Ze hoefde haar zintuigen maar op scherp te stellen of ze voelde hun aanwezigheid. Geen wonder dus dat de vorig jaar overleden Mantel een roman schreef als Voorbij het zwart, een boek dat soms getypeerd wordt als een buitenbeentje in haar oeuvre omdat het zo bizar is, zo…Lees verder

Signalementen Week 23 - Kort en goed (of niet) -Hilary Mantels laatste boek vóór Wolf Hall.

Na haar fenomenale Cromwell-trilogie had Hilary Mantel geen tijd van leven meer om ons nieuwe proeven van haar brille te schenken, maar gelukkig is er nog een hoop ouder werk om te ontdekken of herontdekken. Voorbij het zwart (Beyond Black) bijvoorbeeld, het laatste boek dat ze (in 2005) publiceerde vóór Wolf Hall en zijn vervolgdelen.

Het boek is gesitueerd in de jaren negentig en heeft als hoofdpersoon het zwaarlijvige medium Alison Harte. Alison reist samen met haar broodmagere assistent Colette langs de troosteloze stadjes in de periferie van Londen, waar ze optreedt in zaaltjes waarvan de bezoekers via haar in contact hopen te komen met hun overleden geliefden en familie. Nee, Alison is geen bedrieger, al weet ze haar publiek uitstekend te bespelen. Ze wordt ook zelf voortdurend gekweld door geesten, vooral de walgelijke smeerlap Morris. Hij blijkt de geest van een figuur uit haar jeugd: Alisons moeder was een verslaafde prostituee die in een huis woonde t…Lees verder

Hilary Mantel

In 'De geest geven', haar met spoken gevulde memoires uit 2003, bleek al dat Hilary Mantel een fascinatie voor het bovennatuurlijke had. In 'Voorbij het zwart', een roman uit 2005 die naar aanleiding van Mantels recente overlijden nu voor het eerst is vertaald, berijdt Mantel opnieuw dat stokpaardje.

Ze vertelt het verhaal van Alison, een plompe helderziende die samen met haar graatmagere assistente de Londense agglomeratie afschuimt. In die 'rafelrand van de stad' geeft Alison shows waarin ze als een soort levende telefoonlijn haar publiek doorverbindt met geesten. Alison lijdt onder de kennis dat het hiernamaals meer lijkt op een kille onderwereld dan op een paradijs, maar ze spiegelt haar klanten meestal iets anders voor. Gaandeweg komen haar jeugdtrauma's en kwelgeesten (zoals de memorabele etterbak Morris) meer op het voorplan, maar Mantel versnijdt loodzware onderwerpen als rouw, eetstoornissen en misbruik met een fikse dosis galgenhumor.

'Voorbij het zwart' is …Lees verder

Ouija

Een waarzegster worstelt met een balorig spook. Horror en humor gaan hand in hand in Voorbij het zwart van de helaas overleden Hilary Mantel.

In tijden van duisternis kan iedereen weleens een gids gebruiken, iemand die de toekomst verlicht, of oude mysteries verheldert. Medium Alison Hart kan al uw vragen beantwoorden. Samen met haar assistente Colette tourt ze langs de slaapstadjes rond Londen, waar ze op aftandse bühnes contact legt met het schimmenrijk. Een vrouw wil weten of haar ongeboren kind toch in het hiernamaals terecht is gekomen. Een oudere man droomt van een late liefde – wat denkt Alison, wacht er nog een dame op hem?

Na een seance kun je in de lobby ook terecht voor een persoonlijk consult. Daar heeft Colette een tafel klaargezet en de kristallen bol opgeblonken. Betalen doe je liefst cash – Colette voert al een epische strijd met de belastingdienst: geen enkele ambtenaar weet in welke beroepscategorie waarzeggerij valt.

Charlata…Lees verder

Een lijvige (558 blz.) roman over spiritisme, geheimen en verlies. De lezer volgt het verhaal van Alison Hart, een corpulent medium. Samen met haar verlegen maar sluwe assistente Colette werkt ze in Londen. Ze geeft haar klanten boodschappen door van geliefde doden. Maar haar geruststellende verschijning is een façade, want het hiernamaals is niet zo rooskleurig als haar klanten denken. Alison wordt geplaagd door kwelgeesten uit haar eigen verleden. Ze infiltreren haar lichaam en huis, en worden sterker en gemener naarmate ze zich meer verzet. Spannend, vlot en met veel humor geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep.Hilary Mantel (Glossop, 1952 - Exeter, 2022) was een internationaal bekende schrijver, filmcriticus en literatuurcriticus. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Bodley Medal, de David Cohen Prize, de Hawthornden Prize en tweemaal de Booker Prize.

Over Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel DBE FRSL (Glossop, 6 juli 1952 – Exeter, 22 september 2022) was een Britse schrijfster van romans, korte verhalen, memoires en essays. Zij wordt met name gewaardeerd voor haar historische fictie. Ze won twee keer de (Man) Booker Prize: in 2009 voor Wolf Hall, het eerste deel van een trilogie over de 16e-eeuwse Engelse politicus Thomas Cromwell, en in 2012 voor Bring Up the Bodies, het tweede deel in de reeks. Mantel is de eerste Brit en de eerste vrouw die deze prijs tweemaal kreeg.

Biografie

Jeugd

Hilary Mary Thompson is op 6 juli 1952 geboren in Glossop, Derbyshire, als oudste van drie kinderen. Ze groeide op in Hadfield, ook in Derbyshire, waar ze de katholieke basisschool St Charles bezocht. Haar ouders Margaret Foster en Henry Thompson waren beiden in Engeland geboren, maar van Ierse afkomst. Zij scheidden van taf…Lees verder op Wikipedia