Voorbij het zwart

Voorbij het zwart
Besprekingen
Geesten oproepen met de spoken uit je verleden
In haar net vertaalde roman Voorbij het zwart (2005) duikt Hilary Mantel (1952-2022) in het leven van een medium en haar assistent. De grens tussen beschadigd, waanzinnig en begaafd is flinterdun. En de doden blijken ook maar mensen.
De zwaarlijvige Alison Hart is medium, of helderziende. Ze toert met haar bonenstakerige assistente of 'manager', zoals Colette die zich over de financiën ontfermt zichzelf liever noemt, langs slaperige stadjes rondom Londen om berichten van overledenen door te geven aan hun nabestaanden. Alison maakt er een show van in zigeunerachtige gewaden, omgeven door de nodige kitsch. Ondertussen wordt ze verschrikkelijk geplaagd door haar spirituele gaven; de (kwel)geesten laten haar geen moment met rust.
De twee ontmoeten elkaar op een 'spiritistische beurs'. Mantel schrijft: 'Colette ging voor haar zitten, dat bleke lijdzame wezen, als een offerdier dat is leeggebloed', een van de vele snedige karakterschetsen in de roman - het is de filerende blik die de twee op elkaar werpen die de dynamische motor van het verhaal vormt. Alison vertelt Colette dat de man die ze voor haar oom aanzag haar vader was en biedt haar vervolgens een baan aan. Colette weet niet of ze het allemaal moe…Lees verder
De doden hebben honger
Dat Hilary Mantel zoveel meer was dan de schrijfster van de Thomas Cromwell-trilogie laat ze zien in het veelstemmige Voorbij het zwart.
In haar memoir De geest geven beschrijft Hilary Mantel Allerzielen als het moment waarop 'de doden zich opmaken om te gaan lopen'. Wie Mantels werk kent, zou kunnen vermoeden dat deze typering niet gespeend is van enige galgenhumor. Maar dan lees je verder in dat boek hoe de schrijfster als kind iets observeerde in de tuin wat ik enkel kan omschrijven als een geest: 'Het is even hoog als een kind van twee en pakweg dertig centimeter diep. Om de entiteit heen is de lucht in beweging, onzichtbaar. Ik heb het koud en ik ben misselijk.' Niets van spot in dit fragment, wel dodelijke ernst. Het gaat hier niet om een geïsoleerd incident. Voor de schrijfster was het vlies tussen de levenden en de doden flinterdun. Ze hoefde haar zintuigen maar op scherp te stellen of ze voelde hun aanwezigheid. Geen wonder dus dat de vorig jaar overleden Mantel een roman schreef als Voorbij het zwart, een boek dat soms getypeerd wordt als een buitenbeentje in haar oeuvre omdat het zo bizar is, zo…Lees verder
Signalementen Week 23 - Kort en goed (of niet) -Hilary Mantels laatste boek vóór Wolf Hall.
Na haar fenomenale Cromwell-trilogie had Hilary Mantel geen tijd van leven meer om ons nieuwe proeven van haar brille te schenken, maar gelukkig is er nog een hoop ouder werk om te ontdekken of herontdekken. Voorbij het zwart (Beyond Black) bijvoorbeeld, het laatste boek dat ze (in 2005) publiceerde vóór Wolf Hall en zijn vervolgdelen.
Het boek is gesitueerd in de jaren negentig en heeft als hoofdpersoon het zwaarlijvige medium Alison Harte. Alison reist samen met haar broodmagere assistent Colette langs de troosteloze stadjes in de periferie van Londen, waar ze optreedt in zaaltjes waarvan de bezoekers via haar in contact hopen te komen met hun overleden geliefden en familie. Nee, Alison is geen bedrieger, al weet ze haar publiek uitstekend te bespelen. Ze wordt ook zelf voortdurend gekweld door geesten, vooral de walgelijke smeerlap Morris. Hij blijkt de geest van een figuur uit haar jeugd: Alisons moeder was een verslaafde prostituee die in een huis woonde t…Lees verder
Hilary Mantel
In 'De geest geven', haar met spoken gevulde memoires uit 2003, bleek al dat Hilary Mantel een fascinatie voor het bovennatuurlijke had. In 'Voorbij het zwart', een roman uit 2005 die naar aanleiding van Mantels recente overlijden nu voor het eerst is vertaald, berijdt Mantel opnieuw dat stokpaardje.
Ze vertelt het verhaal van Alison, een plompe helderziende die samen met haar graatmagere assistente de Londense agglomeratie afschuimt. In die 'rafelrand van de stad' geeft Alison shows waarin ze als een soort levende telefoonlijn haar publiek doorverbindt met geesten. Alison lijdt onder de kennis dat het hiernamaals meer lijkt op een kille onderwereld dan op een paradijs, maar ze spiegelt haar klanten meestal iets anders voor. Gaandeweg komen haar jeugdtrauma's en kwelgeesten (zoals de memorabele etterbak Morris) meer op het voorplan, maar Mantel versnijdt loodzware onderwerpen als rouw, eetstoornissen en misbruik met een fikse dosis galgenhumor.
'Voorbij het zwart' is …Lees verder
Ouija
Een waarzegster worstelt met een balorig spook. Horror en humor gaan hand in hand in Voorbij het zwart van de helaas overleden Hilary Mantel.
In tijden van duisternis kan iedereen weleens een gids gebruiken, iemand die de toekomst verlicht, of oude mysteries verheldert. Medium Alison Hart kan al uw vragen beantwoorden. Samen met haar assistente Colette tourt ze langs de slaapstadjes rond Londen, waar ze op aftandse bühnes contact legt met het schimmenrijk. Een vrouw wil weten of haar ongeboren kind toch in het hiernamaals terecht is gekomen. Een oudere man droomt van een late liefde – wat denkt Alison, wacht er nog een dame op hem?
Na een seance kun je in de lobby ook terecht voor een persoonlijk consult. Daar heeft Colette een tafel klaargezet en de kristallen bol opgeblonken. Betalen doe je liefst cash – Colette voert al een epische strijd met de belastingdienst: geen enkele ambtenaar weet in welke beroepscategorie waarzeggerij valt.
Charlata…Lees verder