Boek
Nederlands

Ziek van gezondheid : voor elk probleem een pil?

Ignaas Devisch (samensteller), Jan Van Duppen (auteur), Sanne Hiemstra (auteur)
Kritische opstellen over de medicalisering van het bestaan, van levensproblematiek en over de opkomst van leefstijlverantwoordelijkheid.
Onderwerp
Gezondheidszorg
Titel
Ziek van gezondheid : voor elk probleem een pil? / samensteller Ignaas Devisch ; met bijdragen van Jan Van Duppen, Sanne Hiemstra, Paul Verhaeghe ... [et al.]
Samensteller
Ignaas Devisch
Auteur
Jan Van Duppen Sanne Hiemstra Paul Verhaeghe
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
190 p. : ill.
ISBN
9789085425281 (paperback)

Besprekingen

Auteurs uit Groningen en uit Vlaanderen belichten in kritische opstellen verschillende aspecten van medicalisering. Levensproblemen worden psychiatrische stoornissen, moeilijke kinderen krijgen een medisch etiket en medicatie, het sterven is bijna een medische procedure geworden – ook en vooral voor patiënten die om euthanasie vragen. Preventie van ziekten is het nieuwe parool. Deelname daaraan lijkt vrijwillig, maar is impliciet dwingend. Van prenataal onderzoek tot total body scan en vooral: leefstijlinterventies. Vroeger werd wel gevreesd dat de genetica een tweedeling zou veroorzaken in de bevolking, maar de grens ligt feitelijk elders: een ongezonde leefstijl wordt bestraft (door verzekeringspremies, misschien in de toekomst ook op de wachtlijst). Roken, drinken, overgewicht, ongezond eten, te weinig sporten worden factoren die mensen diskwalificeren en waarop ze worden afgerekend. Kortom, een nieuwe medicaliseringsgolf met grote sociale en politieke gevolgen. Niet een boek waarv…Lees verder

Over Ignaas Devisch

Ignaas Devisch (Brugge, 15 augustus 1970) is een Belgisch professor in de filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent. Hij was 5 jaar gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar filosofische vraagstukken in de gezondheidszorg.

Devisch is ondervoorzitter van De Maakbare Mens, een Belgische vrijzinnige non-profitorganisatie die werkt rond bio-ethiek.

Hij publiceert zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Eind 2013 verscheen Ziek van Gezondheid. Voor elk probleem een pil?. In maart 2016 verscheen Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven. In 2019 verscheen Doordenken over Dooddoeners.

Eind 2020 bracht hij het boek Zijn er nog vragen? uit, gericht op kinderen en jongeren.

In september 2021 volgde hij Leo Neels op als algemeen directeur van de denktank Itinera.

Externe link<…Lees verder op Wikipedia