Boek
Nederlands

De Griekse mythen

Iedere generatie heeft haar eigen boek met de Griekse mythen. Ilja Leonard Pfeijffer schreef het boek voor de 21ste eeuw.

Ilja Leonard Pfeijffer denderde in 1998 de poëziewereld binnen met zijn debuutbundel Van de vierkante man. Sindsdien is hij niet meer uit het Nederlandse literaire landschap weg te denken.
Zijn poëtische en literaire bronnen dateren evenwel van ver vóór het onts
Onderwerp
Griekse mythologie
Extra onderwerp
Griekse mythologie (volw.)
Titel
De Griekse mythen / naverteld door Ilja Leonard Pfeijffer
Auteur
Ilja Leonard Pfeijffer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2010
243 p. : ill.
ISBN
9789044615562 (paperback)

Besprekingen

De classicus, dichter en publicist Ilja Pfeiffer heeft zich in dit boek ten doel gesteld de Grieke mythen opnieuw te vertellen. Omdat dit hem noodzaakt keuzes te maken (tussen verschillende versies en elementen), interpretaties te geven en oplossingen te bieden, ligt hier tevens zijn visie op de Griekse mythologie. Pfeijffer neemt alle bekende mythen op in zijn verhaal, dat begint bij de oertijd en schepping om via de verhalen rond Thebe (o.a. Oidipous), de werken van Herakles, de Argonauten en Theseus te eindigen met de Trojaanse oorlog en de terugkeer van Odysseus. De mythen worden vlot en levendig verteld op een manier die verklarende noten overbodig maakt. In direkte en korte zinnen weet hij de lezer meteen het verhaal in te trekken. Geschikt voor iedereen, bekend of onbekend met de Griekse mythologie. Aanbevolen.

Over Ilja Leonard Pfeijffer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

Levensloop

Pfeijffer, zoon van een leraar Nederlands en een remedial teacher, doorliep het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Daarna volgde hij een studie klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden en promoveerde in 1996 bij Chris Sicking. Hij was van 1992 tot 2004 werkzaam als classicus, c.q. graecus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurge…Lees verder op Wikipedia