Het grote baggerboek : roman

+1
Het grote baggerboek : roman
×
Het grote baggerboek : roman Het grote baggerboek : roman

Het grote baggerboek : roman

Genre:
Een werknemer van een baggermaatschappij komt in moeilijkheden bij walverlof in het Midden-Oosten en wordt verdacht van ontvoering en seksueel misbruik van een minderjarige. Een Nederlandse psychiater onderzoekt hem.
Titel
Het grote baggerboek : roman
Auteur
Ilja Leonard Pfeijffer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2020 | Andere uitgaven
204 p.
ISBN
9789029543170 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Zeven koningsblauwe bladzijden met op elk daarvan het adellijk-ogende logo van 'De Koninklijke BV' zijn het eerste wat je ziet als je Het grote baggerboek opent. Die nadrukkelijk stijlvolle intro staat in schril contrast met het proza dat erop volgt; dat is namelijk gortig, door lichaamssappen en -openingen geobsedeerd taalafval, geschreven door een baggeraar van 'De Koninklijke BV' die in een psychiatrische instelling verblijft.

Het is in het begin een hele opluchting dat het verhaal van de baggeraar wordt afgewisseld met hoofdstukken geschreven door zijn psychiater. De baggeraar wordt namelijk beschuldigd van een pedoseksueel misdrijf en de psychiater moet een rapport aan hem wijden. Ook de psy bezigt een heel persoonlijk taaltje, met nodeloos ingewikkelde zinnen en (om in de stijl te blijven:) een bekakte woordkeus.

Stukje bij beetje onthult Ilja Leonard Pfeijffer wat er de baggeraar overkomen is. Aan het werk 'voor de kust van zo'n Kamelistan' saboteert hij de…Lees verder
Een werknemer van een baggermaatschappij komt in moeilijkheden bij walverlof in het Midden-Oosten en wordt verdacht van ontvoering en seksueel misbruik van een minderjarige. Een Nederlandse psychiater onderzoekt hem. Als onderdeel van de persoonlijkheidsanalyse moet de verdachte zijn verhaal opschrijven. Hij hanteert hierbij een vuilspuitende vorm van straattaal met een Rotterdams accent. Zijn verhaal wordt afgewisseld met observaties en gedachten van de psychiater. De twee mannen zijn allebei breedlopige praters en tamelijk zelfingenomen professionals, verblind door beroepseer. Ze hebben dus meer gemeen met elkaar dan op het eerste gezicht lijkt. De psychiater verliest gaandeweg zijn afstandelijkheid, met fatale gevolgen. De twee verhalen werken langzaam naar de ontknoping toe: wat is er precies gebeurd in het Midden-Oosten en hoe loopt de kennismaking tussen psychiater en verdachte af? De roman kent enkele onaangename passages, zoals een groepsverkrachting en ambtelijk machtsmisbrui…Lees verder

Over Ilja Leonard Pfeijffer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

Levensloop

Pfeijffer, zoon van een leraar Nederlands en een remedial teacher, doorliep het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Daarna volgde hij een studie klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden en promoveerde in 1996 bij Chris Sicking. Hij was van 1992 tot 2004 werkzaam als classicus, c.q. graecus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurge…Lees verder op Wikipedia