Boek
Nederlands

Monterosso mon amour : een novelle

Monterosso mon amour : een novelle

Genre:
'Wordt ontevredenheid tevredenheid als je je erbij neerlegt?' Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd, weet dat zo net nog niet. Ze besluit een sprong in het diepe van haar verleden te wagen. Opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse zee met haar ouders in Monterosso (Cinque Terre), waar ze onder water haar eerste zoen kreeg, brengen haar erto
Onderwerp
Liefde
Titel
Monterosso mon amour : een novelle
Auteur
Ilja Leonard Pfeijffer
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2022
92 p.
Aantekening
Boekenweekgeschenk 2022 Thema Boekenweek 2022: eerste liefde
ISBN
9789059658851 (hardback) 9789059658783 (hardback)

Besprekingen

In iedereen schuilt een goed verhaal

In zijn geslaagde Boekenweekgeschenk doet Ilja Leonard Pfeijffer recht aan een vrouw die in al haar doorsneeïgheid bijzonder is. Marieke Lucas Rijneveld schreef een fijn, nostalgisch essay over zijn juf en alle juffen.

Leuk opgaafje voor bij de borrel dit weekend: noem zo veel mogelijk boeken met als thema eerste liefde. Belezen als u bent zult u tot een flinke lijst komen, want schrijvers weten wel raad met de Grote Gevoelens die doorgaans bij een eerste liefde komen kijken. Vooruit, ik geef er alvast eentje weg: Monterosso mon amour, van Ilja Leonard Pfeijffer. De novelle is dit jaar het Boekenweekgeschenk.

De eerste liefde in kwestie is die van Carmen, de vrouw van een gepensioneerde diplomaat die terugblikt op een weinig enerverend leven: ambities opgegeven voor haar man, kinderloos, de dagen gevuld met futloze tennispartijtjes en sherry. Maar ooit was ze het mooiste meisje van de klas en kreeg ze haar eerste zoen in de zee bij Monterosso, van Antonio, haar 'bronzen godje', haar eerste liefde. Ik kom terug, belooft ze hem als de vakantie voorbij is. Een leven later lost ze die belofte eindelijk in.

Nog een opgave: noem zo veel mogelijk romans met als hoofdpersoon een vrouw van '…Lees verder

In maart 2022 vindt de Boekenweek plaats. Het thema is: 'Eerste liefde'. Wie ten minste voor vijftien euro aan boeken besteedt tijdens die periode ontvangt het traditionele Boekweekgeschenk. Ditmaal een novelle van Ilja Leonard Pfeijffer (1968). Het boek verschijnt zowel in een Nederlandse als Friestalige editie. Uitgeversinformatie: 'Monterosso mon amour' is een verhaal over het belang van verhalen. En tegelijkertijd is het een ode aan de anonieme mensen die het literaire bedrijf draaiend houden, zoals boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers en organisatoren van lezingen.

Over Ilja Leonard Pfeijffer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

Levensloop

Pfeijffer, zoon van een leraar Nederlands en een remedial teacher, doorliep het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Daarna volgde hij een studie klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden en promoveerde in 1996 bij Chris Sicking. Hij was van 1992 tot 2004 werkzaam als classicus, c.q. graecus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurge…Lees verder op Wikipedia