Peachez, een romance : roman

+1
Peachez, een romance : roman
×
Peachez, een romance : roman Peachez, een romance : roman

Peachez, een romance : roman

Genre:
Titel
Peachez, een romance : roman
Auteur
Ilja Leonard Pfeijffer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
174 p.
ISBN
9789029511643 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een lachwekkend luchtkasteel

Roman. Ilja Leonard Pfeijffer toont zich weer in zijn element met Peachez, een romance, waarin een professor zichzelf ten gronde richt en in de valkuil van een internetliefde trapt. Zijn queeste naar 'Sarah' neemt groteske proporties aan.

Wie kent ze niet, de obscure mails waarin een uitheemse schone haar diensten aanbiedt en redelijk opzichtig contact zoekt, overigens vaak met een venijnig virus in attach? Of die hinderlijke Facebookverzoekjes van popperig ogende, duchtig gefotoshopte vrouwen die zogenaamd aan een obscure universiteit studeren én daar eenzaam zitten te zieltogen, smekend om een welstellende man?

'Catfishing', heet het fenomeen en de bedoelingen van deze hengelwerpers zijn zelden goedmoedig. Toch blijkt er af en toe een argeloze ziel in de val te trappen. Het fictieve schepsel is erop uit om zo veel mogelijk privégegevens van de prooi te veroveren om die vervolgens te chanteren.

Het overkwam een paar jaar geleden de Oxford-deeltjesfysicus Paul Frampton. Online vatte hij een verstandsverbijsterende passie op voor Denise Milani, Miss Bikini World 2007. Frampton was bereid zijn hele hebben en houden voor haar op te offeren. Maar helaas: Milani…Lees verder

Liefde vragen

Roman. In deze periode vol roze wolken en teddyberen kiest Ilja Leonard Pfeijffer resoluut voor een romantische tegenaanval. Cupido krijgt in Peachez, een romance een pak rammel met fluwelen bokshandschoenen.

Een deftige professor klassieke talen bereidt zich voor op een terugblik op zijn succesvolle carrière. Samen met zijn team organiseert hij een groot internationaal congres waar hij nog een laatste keer zal schitteren. Al jaren is hij volkomen tevreden in zijn gemillimeterde bestaan. Amoureuze ervaringen zijn 'beperkt geweest tot zomerzotheden'. De grote liefde in zijn leven is de wetenschap. Hij verplaatst zich amper. Letterlijk. Zijn vliegangst leidt ertoe dat hij nooit ver van huis afdwaalt en hij heeft zijn hele carrière doorgebracht aan dezelfde universiteit.

Zijn wandelingen van en naar de faculteit vormen zijn enige contact met de buitenwereld. Die voeren langs plaatsen met naar het oude Europa ruikende namen als het Rivelath, de Mánorakathedraal of de Mercuriussteeg. Niet thuis te brengen in een bestaande stad, want de professor schrijdt door dezelfde straten als Rupert uit Pfeijffers eerste roman, Rupert. Een bekentenis …Lees verder

Vanuit zijn cel in een Argentijnse gevangenis blikt een oudere latinist terug op de voorgaande maanden, waarin zijn leven op zijn kop kwam te staan als gevolg van de steeds intiemere mailwisseling met ene Sarah. De wetenschapper die zijn leven alleen heeft geleid, wordt zo gemanipuleerd dat hij zelfs zijn vliegangst overwint om zijn geliefde te ontmoeten. Met merkbaar plezier zet Libris Prijs-winnaar Pfeijffer (in 2014 met 'La Superba') een hoofdpersoon neer die zich in de ogen van anderen steeds meer belachelijk maakt, maar ook in zijn cel nog gelukkig is met wat hem is overkomen: hij heeft de liefde van zijn leven gekend. Dit slot, waarin Pfeijffer een parallel trekt tussen liefde en religie (uiteindelijk is het een kwestie van geloof), maakt 'Peachez', bij alle spielerei met Latijnse citaten en het contrast tussen de plechtige lange zinnen van de verteller en de taal van de straat van Sarah, tot een romantisch boek. In het nawoord vermeldt Pfeijffer de ware geschiedenis die aan de …Lees verder

Over Ilja Leonard Pfeijffer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

Levensloop

Pfeijffer, zoon van een leraar Nederlands en een remedial teacher, doorliep het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Daarna volgde hij een studie klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden en promoveerde in 1996 bij Chris Sicking. Hij was van 1992 tot 2004 werkzaam als classicus, c.q. graecus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurge…Lees verder op Wikipedia