Boek
Nederlands

Als ik niet toevallig een cavia gekocht had

Ingelin Angerborn (auteur), Reina Ollivier (vertaler)
+1
Als ik niet toevallig een cavia gekocht had
×
Als ik niet toevallig een cavia gekocht had Als ik niet toevallig een cavia gekocht had

Als ik niet toevallig een cavia gekocht had

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Tilda (10, ik-figuur) wil graag een huisdier, maar haar moeder is allergisch. In een opwelling koopt ze toch een cavia. Ze verstopt het beestje in haar kamer. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Allergieën, Cavia's
Titel
Als ik niet toevallig een cavia gekocht had
Auteur
Ingelin Angerborn
Vertaler
Reina Ollivier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
102 p.
ISBN
9789020988185 (hardback)

Besprekingen

Tilda (10) wil heel graag en kat of hond, maar haar moeder is er allergisch voor. In een opwelling koopt ze geen cadeau voor tante Doris, maar een cavia voor zichzelf, die ze thuis verstopt. Zo wordt het van kwaad tot erger. Het derde deel met Tilda als hoofdpersoon*, dat onafhankelijk van de overige delen gelezen kan worden. Ieder hoofdstuk begint met 'Als... dan', waarin oorzaak en gevolg in dat hoofdstuk al voorspeld worden. Een stijlfiguur die op den duur wat gaat vervelen. Het verhaal is vlot geschreven in korte zinnen en veel dialogen; geschreven in de ik-vorm vanuit het perspectief van Tilda. Een humoristisch verhaal over een meisje, met wie de lezer mee kan leven wanneer ze zich steeds verder in de nesten werkt. Vanaf ca. 8 jaar.

Als ik niet toevallig een cavia gekocht had

Tilda woont met haar mama en haar extra papa, Tomas, in Stockholm. De echte papa van Tilda woont in Australië. Mama is zwanger. Tilda wil dolgraag een huisdier maar mama is allergisch voor dierenhaar. Op zekere dag stuurt mama Tilda naar de winkel om een cadeautje te kopen voor de verjaardag van een tante. Maar als Tilda voorbij de dierenwinkel komt, kan ze het niet laten: ze koopt een cavia in plaats van een cadeautje. Thuis pakt ze een mooi schaaltje van mama in voor tante. Nu is het zaak om de cavia verborgen te houden. Tilda is altijd op haar hoede maar het duurt natuurlijk niet lang of mama reageert allergisch. Prompt zet Tomas de jacht op een pelsdier in. Als hij keutels vindt, denkt hij aan ratten of muizen en belt de firma die ongedierte verdelgt. Nu wordt het echt gevaarlijk voor Kolan, de cavia. Tilda werkt zich meer en meer in nesten, zeker als tante ontdekt dat haar cadeautje eigenlijk van mama was. Gelukkig is er oma en die weet raad. Tilda moet de cavia terugbrengen naar…Lees verder