Boek
Nederlands

Dicht bij het einde, terug naar het begin : memoires van een psychiater

Irvin D. Yalom (auteur), Inge Pieters (vertaler)

Dicht bij het einde, terug naar het begin : memoires van een psychiater

Heb geen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Zorg dat je tevreden bent met het leven dat je leidt. Wees goed voor jezelf en voor anderen. Dat zijn drie levenslessen die Irvin Yalom leerde in zijn lange loopbaan als psychiater en als schrijver. In zijn memoires kijkt hij terug op zijn eigen bewogen leven. Als jongen in een joods-Russisch gezin dat kort na de Eerste Wereldoorlog naar Ameri
Titel
Dicht bij het einde, terug naar het begin : memoires van een psychiater
Auteur
Irvin D. Yalom
Vertaler
Inge Pieters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Becoming myself : a psychiatrist's memoir
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2017
357 p. : ill.
ISBN
9789460035159 (paperback)

Besprekingen

Een goed boek kan de ziel genezen

AUTOBIOGRAFIE. De Amerikaanse psychiater en bestsellerauteur Irvin Yalom (86) blikt terug op zijn leven in de aangenaam leesbare autobiografie Dicht bij het einde, terug naar het begin.

Irvin Yalom heeft al vanaf zijn kinderjaren met grote regelmaat dezelfde dagdroom: een goedgeklede man, die duidelijk invloedrijk is, stapt de kruidenierszaak van zijn vader binnen om met hem over Irvin te praten. Hij legt de verblufte vader uit dat Irvin een buitengewoon slimme leerling is die waardevolle bijdragen aan de samenleving kan leveren. Maar dan moet hij wel een goede opleiding hebben. Hij, de invloedrijke man, wil graag helpen de jongen op een goede privéschool onder te brengen.

Veel verder gaat de fantasie niet, maar de strekking is duidelijk. 'Ik wilde gered worden', aldus Yalom, nu 86 jaar oud, in zijn zojuist verschenen autobiografie Dicht bij het einde, terug naar het begin.

Dat hij die behoefte had, is begrijpelijk. Zijn ouders, joodse immigranten die na de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar Amerika vluchtten en neerstreken in een arme, zwarte wijk in Washington, ploeterden van de vroege ochte…Lees verder

Levenslessen van een eigenheimer

Psychiater en bestsellerauteur Irvin Yalom ( 86 )blikt terug op zijn leven in een aangenaam leesbare autobiografie.

De Amerikaanse psychiater Irvin Yalom heeft al vanaf zijn kinderjaren met grote regelmaat dezelfde dagdroom: een goedgeklede man, die duidelijk invloedrijk is, stapt de kruidenierszaak van zijn vader binnen om met hem over Irvin te praten. Hij legt de verblufte vader uit dat Irvin een buitengewoon slimme leerling is die waardevolle bijdragen aan de samenleving kan leveren. Maar dan moet hij wel een goede opleiding hebben. Hij, de invloedrijke man, wil graag helpen de jongen op een goede privéschool onder te brengen.

Veel verder gaat de fantasie niet, maar de strekking is duidelijk. 'Ik wilde gered worden', aldus Yalom, nu 86 jaar oud, in zijn zojuist verschenen autobiografie Dicht bij het einde, terug naar het begin.

Dat hij die behoefte had, is begrijpelijk. Zijn ouders, joodse immigranten die na de Russische Revolutie naar Amerika vluchtten en neerstreken in een arme, zwarte wijk in Washington, ploeterden van de vroege o…Lees verder

Zoals deze beroemde 86-jarige Amerikaanse psychiater zelf zegt is dit zijn laatste boek. Yalom is zeer bekend als uitvinder van de groepstherapie en schreef vele boeken; vakboeken, romans en filosofische werken die ook in het Nederlands verschenen zijn. Dit boek is zijn autobiografie waarbij hij telkens vanuit het heden herinneringen aan vroeger krijgt en dat beeldend beschrijft. Hij kent zichzelf beter dan velen van ons en analyseert zijn heden en verleden meeslepend. Hij merkt dat hij geestelijk achteruit gaat, terwijl hij eigenlijk nog zoveel zou willen. Het boek geeft een boeiend inzicht in de ontwikkeling vanuit een arm Joods-Russisch immigrantengezin tot een gerenommeerde psychiater. Hij is tevreden met zijn leven en probeert dat ook uit te stralen. Boeiend boek voor geïnteresseerden in (de geschiedenis van ) psychiatrie en psychotherapie.

Over Irvin D. Yalom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door User:Masangina

Irvin David Yalom (Washington D.C., 13 juni 1931) is een Amerikaanse schrijver en psychiater.

Yaloms ouders zijn geëmigreerd tijdens de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten. Hij behaalde in 1952 een Bachelor of Arts aan de George Washington University en een graad in de medicijnen aan de Universiteit van Boston. Na zijn studie diende hij twee jaar als legerarts op een basis op Hawaï.

Zijn academische carrière speelde zich af aan de Stanford-universiteit. Van 1962 tot zijn emeritaat in 1994 was hij verbonden aan de psychiatrieopleiding van die universiteit: als therapeut, docent, onderzoeker en begeleider van therapeuten. Hij promoveerde in 1968 en specialiseerde in existentiële psychotherapie. Deze westerse therapievorm bouwt verder op het existentialisme van Max Scheler, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je…Lees verder op Wikipedia