Boek
Nederlands

Het oneindige plan

Isabel Allende (auteur), Adri Boon (vertaler)
Het leven van een Noord-Amerikaanse jongeman als zoon van een rondtrekkende predikant en later in een Mexicaans milieu in Los Angeles.
Titel
Het oneindige plan
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Adri Boon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El plan infinito
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2022 | Andere uitgaven
445 p.
ISBN
9789028452633 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Deze vierde roman van Isabel Allende (1942) speelt zich niet af in Zuid-, maar in Noord-Amerika. Opnieuw toont zij zich een begaafd vertelster en weet zij in duizelingwekkende vaart verschillende levensverhalen dooreen te vlechten. Centraal staat het verhaal van Gregory Reeves, een emigrantenzoon die met een vrachtwagen door het westen trekt. 'Het oneindige plan' staat erop geschilderd, de zelfbedachte, wereldvreemde heilsleer die zijn vader predikt. Na diens dood belandt Gregory in Los Angeles, waar hij bevriend raakt met de familie Morales. Moeizaam vinden Gregory, zijn zus Judy en zijn vriendin Carmen Morales hun weg in deze tijd van hippies en anti-Vietnamdemonstraties. Gregory dreigt ten slotte ten onder te gaan in de chaos die zijn leven wordt na zijn terugkeer uit Vietnam. Op vaak ironische wijze beschrijft Allende de maatschappelijke tegenstellingen en stromingen waar de hoofdpersonages in terecht komen.

Over Isabel Allende

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lesekreis

Isabel Allende (Lima, Peru, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Allende is geboren in 1942. Haar vader, Tomás Allende, was een neef van Salvador Allende, president van Chili van 1970 tot 1973, en hij was diplomaat. Haar ouders scheidden in 1945. Haar moeder keerde terug naar Chili met haar drie kinderen. Vervolgens woonde het gezin van 1953 tot 1958 eerst in Bolivia en daarna in Libanon. Allende bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde het gezin terug naar Chili, waar zij de middelbare school afmaakte. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In 1962 trouwde ze met Frías en het jaar erna werd hun dochter Paula geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en i…Lees verder op Wikipedia