Liefde en schaduw

Isabel Allende (auteur), Giny Klatser (vertaler)
Een vrouwelijke en een mannelijke journalist in een dictatoriaal geregeerd Zuid-Amerikaans land ontdekken een illegaal massagraf voorʺvermisten.
Titel
Liefde en schaduw
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Giny Klatser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
De amor y de sombra
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2022 | Andere uitgaven
335 p.
ISBN
9789028452671 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Francisco en Irene, beiden werkzaam voor hetzelfde damesblad in een Zuid-Amerikaans land, worden door hun werk geconfronteerd met een lugubere kant van het militaire regime. Ze stuiten op een illegaal massagraf voor 'vermisten'. Hun besluit dit openbaar te maken brengt hun eigen leven in gevaar. De moeilijke omstandigheden waarin ze komen te verkeren, drijven hen in elkaars armen. 'Het huis met de geesten', haar romandebuut, was tevens de internationale doorbraak van de Chileense schrijfster (1942). Vanaf haar 17e werkt ze als journaliste. Eerder schreef ze kinderboeken en toneelstukken. Begin '70 was ze in haar vaderland een bekende televisiepersoonlijkheid. Na de coup verliet ze haar land. 'Liefde en Schaduw' is boeiend en aangrijpend tegelijk en geeft een goed beeld van het onzekere leven onder een dictatoriaal regime als dat van Chili destijds. Dit boek is evenwichtig opgebouwd. Het is zowel lyrisch als nuchter van toon.

Over Isabel Allende

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lesekreis

Isabel Allende (Lima, Peru, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Allende is geboren in 1942. Haar vader, Tomás Allende, was een neef van Salvador Allende, president van Chili van 1970 tot 1973, en hij was diplomaat. Haar ouders scheidden in 1945. Haar moeder keerde terug naar Chili met haar drie kinderen. Vervolgens woonde het gezin van 1953 tot 1958 eerst in Bolivia en daarna in Libanon. Allende bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde het gezin terug naar Chili, waar zij de middelbare school afmaakte. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In 1962 trouwde ze met Frías en het jaar erna werd hun dochter Paula geboren. Allende verbleef geruime tijd in E…Lees verder op Wikipedia