Boek Nederlands

Portret in sepia

Isabel Allende (auteur), Brigitte Coopmans (vertaler)
+1
Portret in sepia
×
Portret in sepia Portret in sepia

Portret in sepia

Isabel Allende (auteur), Brigitte Coopmans (vertaler)
Een vrouw, die is opgegroeid in San Francisco tegen de achtergrond van de goudkoorts, oorlogen en politieke omwentelingen, keert eind 19e eeuw terug naar Chili.
Titel
Portret in sepia
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Retrato en sepia
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2018
415 p.
ISBN
9789028427518 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Spaans

Besprekingen

Sinds zij in de Verenigde Staten woont, spelen de romans van deze Chileense succesauteur zich af op een dubbele achtergrond: Chili en de Verenigde Staten. In deze roman, eigenlijk het levensverhaal van Aurora del Valle, is dat niet anders: de wortels van de centrale figuren liggen in Chili, de wervelende gebeurtenissen rond de hoofdpersoon spelen zich ten dele in het ene, ten dele in het andere land af, grosso modo in de laatste helft van de 19e eeuw. De toestanden zijn té complex om uit de doeken te doen; laten we ons beperken tot het absoluut summiere gegeven dat Aurora in San Francisco opgroeit en op jonge leeftijd huwt met Diego, een niet zo rechtlijnige telg uit een conservatieve Chileense familie van landeigenaars. Aurora verhuist naar het landgoed van de clan om er al gauw vast te stellen dat haar huwelijk een vergissing was. Ze keert terug naar de eigen familie, die zich intussen in Santiago heeft gevestigd, en vindt op 30-jarige leeftijd het evenwicht van de volwassenheid, me…Lees verder
Aurora del Valle, de hoofdpersoon van 'Portret in sepia', wordt in 1880 geboren in de Chinese wijk van San Francisco. Zij is afkomstig uit een welgestelde Chileense handelsfamilie en ze wordt opgevoed door haar ambitieuze grootmoeder Paulina. De eerste vijf jaren van haar leven zijn door traumatische gebeurtenissen geheel uit haar geheugen verdwenen, maar als ze verraden wordt door de man van wie ze houdt, gaat ze op zoek naar het geheim van haar verleden. Deze historische roman, die zich afspeelt in San Francisco en in Chili, is wat betreft thema, stijl en opzet verwant aan Allendes eerdere romans 'Het huis met de geesten' en 'Fortuna's dochter'. Isabel Allende (1942) is een geboren vertelster in de Latijns-Amerikaanse traditie. 'Portret in sepia' is een vlot geschreven, op historische feiten gebaseerde en meeslepende familiesaga.