Isabel Allende is niet voor één gat te vangen. In het verleden experimenteerde de schrijfster van Het huis met de geesten met diverse genres en nu, op haar eenenzeventigste, waagt ze zich aan haar eerste misdaadroman.
Ripper was een bestelling van haar literair agente. Die had haar voorgesteld een boek te schrijven samen met haar wederhelft, de misdaadauteur William C. Gordon, maar de samenwerking liep niet van een leien dakje, zodat ze besloot om in haar eentje door te gaan. Allende, allesbehalve een liefhebber van het genre, moest zich eerst flink inlezen, liet zich naar verluidt inspireren door de Scandinavische thrillers van Stieg Larsson en stak haar licht op bij rechercheurs, detectives, psychologen en lijkschouwers.Ripper is nog maar pas uit en staat nu al op nummer één in bestsellerslijsten.
De schrijfster is mee met haar tijd, zoveel is duidelijk. De titel verwijst naar een computerspel, want een van de hoofdpersonages, Amanda, is een tiener met een passie voor gamen en een morbide fascinatie voor moorden. Samen met een stelletje nerds verdoet ze haar tijd met een virtueel rollenspel over de misdaden van Jack the Ripper in het negentiende-eeuwse Londen. Het actieterrein wordt al gauw verlegd naar San Francisco anno nu, waar een seriemoordenaar aan het werk is. Samen gaan ze de competitie aan met de politie, die ze uiteraard te vlug af zijn.
Passé
Haar fans zullen zich zeker niet ontheemd voelen, want het boek bevat alle vertrouwde ingrediënten van een typische Allende: een ondoordringbaar woud aan personages, die stuk voor stuk uitvoerig aan de lezer worden voorgesteld, en een levenslustige, prettig gestoorde heldin met een ingewikkeld liefdesleven. De exuberante Indiana Jackson, een natuurgenezeres met de schoonheid 'van een Vlaams melkmeisje', beoefent de aromatherapie, gelooft heilig in de astrologie en bezit helende gaven. New age, alternatieve geneeskunde, helderziendheid, reiki en acupunctuur kennen voor haar geen geheimen. Allende ziet haar kans schoon om haar magisch realistische stokpaardjes van stal te halen, en natuurlijk spoken er ook de nodige geesten door het verhaal. De auteur is gelukkig niet van zelfspot gespeend.
Al het zweverige gedoe krijgt flink wat tegenwind van Indiana's pragmatisch ingestelde, nuchtere dochter, en wanneer haar grootvader, Blake Jackson, de kroniek van deze rampzalige gebeurtenissen publiceert, wordt zijn boek prompt 'neergesabeld door de kritiek, die de auteur beschuldigde van magisch realisme, een literaire stijl die passé was'. In een Latijns-Amerikaanse setting zou dit een magisch realistische roman zijn geworden, verklaarde de Chileense schrijfster, die sinds de jaren 90 in Californië woont. Haar San Francisco is bevolkt met een bont, multicultureel gezelschap van holistische therapeuten, wietrokende Braziliaanse kunstenaars, feministische nonnen, flamboyante dragqueens en ondernemende illegale hispanics.
In geen enkel genre kun je zoveel clichés kwijt als in een misdaadroman, en Isabel Allende laat zich op dat vlak niet onbetuigd. Het verhaal wordt geregeld onderbroken voor lang uitgesponnen intermezzo's, flashbacks en uitweidingen over Indiana's woelige liefdesleven. Haar ex, Bob Martín, is hoofdinspecteur van de afdeling Moordzaken. Haar huidige minnaar is de kunstminnende klaploper Alan Keller, maar Ryan Miller, een eenbenige ex-marinier die in Afghanistan een fors oorlogstrauma heeft opgelopen, dingt eveneens naar haar gunsten. Tussendoor maken we een excursie naar Afghanistan, voor een actie van de elite-eenheid Navy Seal. Door al die manoeuvres schiet het allemaal niet echt op, en de rommelige finale, waarin de seriemoordenaar zelf aan het woord komt, zet ook een rem op het verhaal.
Parodie
Ripper lijkt op een politieroman, maar is het niet, want de schrijfster geeft een heel eigen invulling aan het genre. Vanaf het begin loopt ze op de feiten vooruit en praat ze haar mond voorbij: het spel zal gewelddadig uitpakken en Indiana Jackson zal worden vermoord. Het is niet de beste manier om de spanning erin te houden, maar waarschijnlijk was het de auteur daar ook niet om te doen. Uiteraard vinden er een reeks bizarre moorden plaats, en de gore details worden de lezer niet bespaard, maar het opsporen van de dader lijkt geen prioriteit te zijn. Hoeveel slachtoffers er ook vallen, Allende laat zich niet gek maken en kuiert op haar dooie gemak op de ontknoping af.
Dat komt omdatRipper eigenlijk een parodie op het genre is, aldus de schrijfster. Onder het vaste thrillerpubliek zal ze met dit boek geen zieltjes winnen, maar voor haar fans is het ongetwijfeld eens te meer een feest, want Allende kan onderhoudend vertellen en heeft een grenzeloze fantasie. En ze houdt van uitdagingen. Op haar todolijst staat naar verluidt nog een erotische roman. De lezers zijn gewaarschuwd.
ISABEL ALLENDE
Ripper.
De auteur: schreef een twintigtal boeken, waarvanHet huis met de geesten (1982) het bekendste is. Allende wordt vertaald in 35 talen en is met ruim zestig miljoen exemplaren de best verkochte Spaanstalige schrijfster.
Het boek: in San Francisco leidt aromatherapeute Indiana Jackson haar gecompliceerde liefdesleven, tot een seriemoordenaar roet in het eten komt gooien.Ripper is Allendes eerste misdaadroman.
ONS OORDEEL: een onderhoudend verhaal met de ingrediënten van een typische Allende, maar geen echte misdaadroman.
Verberg tekst