Boek
Nederlands

Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler)
+1
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist
×
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Titel
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Mujeres del alma mía
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2021
175 p.
ISBN
9789028451407 (paperback)

Besprekingen

Feminisme gaat de wereld redden

Aan Isabel Allendes pamflet Wat wij willen ontbreekt een onderbouwing, maar de humoristische passages over ouderdom en haar nieuwe liefde smaken naar meer.

Het woord kende ze nog niet, maar in haar kleutertijd was Isabel Allende al feminist. Haar vader had het gezin met drie kleine kinderen in de steek gelaten en haar moeder kon in haar eentje niet voor ze zorgen. 'Ze was er niet op voorbereid om te werken, ze had geld noch vrijheid en was het mikpunt van roddelpraatjes.' Er zat niets anders op dan met haar kroost in te trekken bij haar ouders. Die afhankelijkheid en ondergeschiktheid waren een schrikbeeld voor de jonge Isabel. Zij zou het anders aanpakken.

Het feminisme heeft Allende gered en het feminisme moet nu ook de wereld redden, zo betoogt de Chileense schrijver in Wat wij willen. Hoogste tijd dat we verlost worden van het patriarchaat met zijn gewelddadige onderdrukkings- en uitsluitingsmechanismen: misogynie, maar ook 'racisme, homofobie, klassenbewustzijn, xenofobie, onverdraagzaamheid ten opzichte van afwijkende ideeën en personen die anders zijn'.

Niet minder veelomvattend is Allendes definitie van femi…Lees verder

In deze autobiografie doet de onvolprezen, wereldwijd gelauwerde auteur Isabel Allende verslag van overpeinzingen, gebeurtenissen en ontmoetingen in haar leven, die haar vormden tot de feministe die ze is. Ze was naar eigen zeggen al feminist sinds de kleuterschool. Geboren in 1942 groeide ze op bij haar grootouders, oom Ramón en moeder Panchita die, met twee kinderen in de luiers en een pasgeboren baby, door haar man in de steek werd gelaten. In korte hoofdstukken beschrijft ze met zelfrelativering en humor hoe het was om op te groeien in Chili met haar alleenstaande moeder toen echtscheiding nog verboden was, over machismo, sensualiteit, Sophia Loren, schrijven, carrière, passie, liefde, haar dochter Paula, Virginia Woolf, Margaret Atwood, de pandemie, migranten en vluchtelingen en #MeToo. Wervelend geschreven, sprankelende en zeer persoonlijke parel van een wereldschrijfster. Geschikt voor een breed publiek van vrouwen en mannen die het feminisme een warm hart toedragen.

Over Isabel Allende

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lesekreis

Isabel Allende (Lima, Peru, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Allende is geboren in 1942. Haar vader, Tomás Allende, was een neef van Salvador Allende, president van Chili van 1970 tot 1973, en hij was diplomaat. Haar ouders scheidden in 1945. Haar moeder keerde terug naar Chili met haar drie kinderen. Vervolgens woonde het gezin van 1953 tot 1958 eerst in Bolivia en daarna in Libanon. Allende bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde het gezin terug naar Chili, waar zij de middelbare school afmaakte. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (VN). In 1962 trouwde ze met Fías en het jaar erna werd hun dochter Paula geboren. Allende verbleef geruime tijd in Eu…Lees verder op Wikipedia