Boek
Nederlands

De Zuurtjes

Jaap Robben (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
De Zuurtjes
×
De Zuurtjes De Zuurtjes
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Titel
De Zuurtjes
Auteur
Jaap Robben
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
[160] p. : ill.
ISBN
9789044516715 (hardback)

Besprekingen

De intensieve samenwerking tussen de jonge talenten Jaap Robben en Benjamin Leroy resulteerde al in de felbejubelde dichtbundel Zullen we een bos beginnen?, die terecht de shortlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2009 haalde. De tweede vrucht van hun samenwerking bevat geen gevatte gedichten, maar is wel een fraai vormgegeven jeugdboek voor negenplussers dat heeft te bieden.
De krachtige tegenstelling tussen de schimmige broers Zuur, voornamelijk geportretteerd in grijstinten, en de hun omringende, kleurrijke wereld beklijft vanaf de voorflap en vormt een constante tijdens de voorstelling van de markante verhaalfiguren. De broers Harry en Huibert, 'zo zuur dat zelfs hun bloemetjesbehang ervan verwelkt', lijken best tevreden met hun statische bestaan: dagelijks weken ze hun kunstgebitten in azijn en ontbijten ze met zure haring en witlofthee. In een sobere stijl schetst Jaap Robben een karikaturaal portret van twee verzuurde eenzaten, vastgelopen in een routineus bestaan …Lees verder
Harry en Hubert Zuur zijn twee geweldige zuurpruimen. Ze storen zich aan alles en eten het liefst zure haring met witlofthee. Hun oersaaie tuin is belegd met nette tegels. In het midden ligt een langwerpig grasveldje dat ze, zonder meer te weten waarom, zorgvuldig onderhouden. Met de komst van juffrouw Gerrie en neef Niko lijkt er een eind te komen aan hun zure bestaan. Tot de hond van de buren in hun grasveld gaat graven en een luguber geheim vrij komt. Grappig verhaal waarin het extreem saaie leven van de Zuurtjes op een enthousiaste wijze, hilarisch wordt uitvergroot. Tekst en zwart-witte pentekeningen met vaak toegevoegde kleuren, vertellen samen het verhaal. De zeer afwisselende manier waarop de collagetekeningen de bladzijden vullen zijn allesbehalve saai. Met veel zwier zorgen tekst en tekeningen voor telkens nieuwe verrassingen. Auteur en illustrator zijn bekend van 'Zullen we een bos beginnen?'*, dat genomineerd werd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009. Voorlezen van…Lees verder

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia