Boek
Nederlands

's Nachts verdwijnt de wereld

Jaap Robben (auteur), Merel Eyckerman (illustrator)
Gedichtjes waarin gedachten en gevoelens herkenbaar zijn, maar niet altijd herkend worden. Klein boekje met fijne ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
's Nachts verdwijnt de wereld
Auteur
Jaap Robben
Illustrator
Merel Eyckerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: De Geus, 2016
47 p. : ill.
ISBN
9789044535730 (hardback)

Besprekingen

Deze kleine gedichtenbundel bevat een keuze uit eerder gepubliceerd werk van de auteur (1984, schrijver, dichter, theatermaker) en nog niet eerder gepubliceerde poëzie, bv. werk dat hij maakte als stadsdichter van Nijmegen (2008-2010). In de vaak korte gedichten met korte zinnen is het uitgangspunt meestal een herkenbare situatie of gedachte, die op een speelse manier wordt omgebogen. Hierdoor krijgen 'ernstige'dingen, zoals dood of liefde, een humorvolle, lichte kant. Ritmisch taalgebruik. Vrijwel bij elk gedicht staat een fijne ingekleurde pentekening. Tekst en bijpassende illustraties vullen elkaar op een goede manier aan. Een eerdere dichtbundel voor de jeugd 'Als iemand ooit mijn botjes vindt'*, kreeg in 2013 een Vlag en Wimpel. Herkenbaar en leesbaar voor zowel oudere als jongere lezers vanaf ca. 15 jaar.

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia