Schemerleven

Schemerleven
Besprekingen
Geen zin die niet glanst of geladen is
Jaap Robben vertelt in Schemerleven een dubbel verzwegen verhaal: verzwegen door zijn hoofdpersoon én de samenleving. Wie zijn indrukwekkende roman gelezen heeft, kan dat verhaal onmogelijk nog vergeten.
Hoe dóét hij dat toch? Geen woord op de verkeerde plek, geen zin die níét glanst of geladen is, en zeker richting het slot geen alinea die je níét tot in je diepste vezels raakt.
Toch vestigt Jaap Robben in zijn derde roman voor volwassenen nergens de aandacht op zichzelf, op de rijkdom van zijn stijl, op zijn schrijverschap, dat hij in het prachtige Schemerleven volledig in dienst stelt van zijn verhaal. Nee: van het verhaal van zijn hoofdpersoon Frieda Tendeloo. Want dat is hoe het de hele roman door voelt, in ieder goedgekozen woord. Als háár hartverscheurende verhaal.
De kern daarvan speelt zich maar een paar jaar voor de grote jarenzestigrevoluties af. In het Nijmegen en omgeving van 1963 werden vrouwen nog geacht te gehoorzamen aan ouders en geloof, te trouwen, baren, zorgen, zwijgen. Het gezin als hoeksteen van de samenleving, de vrouw als de stille kracht in het gezin.
In die streng burgerlijke wer…Lees verder
Het trauma van het bastaardkind
In Schemerleven, de derde roman van Jaap Robben, ontrolt zich het hartverscheurende verhaal van een vrouw die haar kind moest 'vergeten'.
Ietje werkt in een bloemenwinkel en wordt in 1963 zwanger van haar geliefde Otto, die met een andere vrouw getrouwd is. Ze hebben elkaar ontmoet op het ijs van de rivier de Waal bij Nijmegen, tussen de bevroren en opstaande ijsschotsen, een prachtige scène in een onbekend landschap, alsof ze even in een ander leven zijn gestapt. In Schemerleven, de derde roman van Jaap Robben, ontrolt zich het hartverscheurende verhaal van een vrouw die haar kind moest 'vergeten'. In vroegere jaren lagen, zeker in gelovige kringen, uitstoting en eeuwige schande klaar voor ongetrouwde moeders en hun 'bastaards'. Sommige kindjes werden meteen afgenomen ter adoptie, andere stierven en werden weggemoffeld; op veel begraafplaatsen in Europa en daarbuiten zijn perceeltjes te vinden waar ongedoopte kinderen, soms samen met zelfmoordenaars, zijn begraven. Geen kruis, geen steen. En erger nog: geen naam.
Robben voert in zijn romans en in zijn jeugdliteratuur, gedichten en theaterteksten altijd…Lees verder
Een liefde vergaat tot een hoopje stof
De nieuwe roman van Jaap Robben bevat genoeg pagina's die je bijblijven, maar mist de beklemming van eerder werk.
In zijn eerste twee romans houdt Jaap Robben het klein. Zijn debuut Birk (2014) speelt zich af op een vrijwel onbewoond eiland waar een jongen van 9 op zijn moeder is aangewezen nadat zijn vader is verdronken. Zomervacht (2018) gaat over een jongen van 13 die in een caravan woont met zijn vader, een ritselaar die zich steeds meer in de nesten werkt. Hoe leef je met goed fatsoen als je opgroeit met een ouder die zelf niet goed weet hoe je dat zou moeten doen? Hoe overleef je in zo'n kleine wereld waarin je nog niet de baas bent over jezelf? In beide romans werkte Robben deze vragen knap uit tot een beklemmend verhaal dat in een strakke taal is gegoten.
Schemerleven is uit ander hout gesneden. Het verhaal wordt verteld door een vrouw van 81 die terugkijkt op een leven dat je in bijna alle opzichten gewoon zou kunnen noemen. Frieda Tendeloo groeide niet in afzondering op maar is geboren en getogen in een grote stad (Nijmegen), werd opgevoed door beide ouders in een kinderrijk g…Lees verder
JAAP ROBBEN Schemerleven
BOEKENBAL
*****
Louis is dood – op een dag viel hij zomaar neer op het tuinpad. Zijn vrouw Ietje, van wie iedereen had gedacht dat ze eerder zou gaan dan hij, blijft alleen achter. In haar nieuwe kamer in een verzorgingstehuis overdenkt ze wat geweest is. ‘We hebben het altijd goed gehad,’ zei Louis vaak. Toch is het niet zíjn naam die rondspookt in haar gedachten, ook al was ze meer dan een halve eeuw met hem getrouwd. In haar hoofd vol mist klinkt onophoudelijk een stem uit het verleden: Otto, Otto, Otto…
Jaap Robben is de zachtaardigste schrijver van Nederland. In zijn nieuwe roman ‘Schemerleven’ weet hij dan ook overtuigend de stem neer te zetten van die arme Ietje, die het leven dat ze had door haar vingers voelt glijden. Gelukkig staan daar de hoofdstukken met de 21-jarige Ietje tegenover, die een veel onstuimiger, hartstochtelijker geluid laten horen. ‘Schemerleven’ is een echt kitchen sink drama – oersentimen…Lees verder