Boek
Nederlands

Suzie Ruzie en het schaartje

Jaap Robben (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Suzie Ruzie en het schaartje
×
Suzie Ruzie en het schaartje Suzie Ruzie en het schaartje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Suzie en Hond vervelen zich. Dan hoort Suzie een geluid uit de ladenkast: de schaar wil eruit! Schaar wil graag knippen: eerst Suzies haar, dan een hapje uit de gordijnen en de beer. Prentenboek met dunkartonnen bladzijden en humoristische kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Knippen, Stout zijn
Titel
Suzie Ruzie en het schaartje
Auteur
Jaap Robben
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2016
[26] p. : ill.
ISBN
9789025761646 (hardback)

Besprekingen

Suzie en Hond vervelen zich, tot Suzie een gek geluid hoort uit het ladekastje. De schaar heeft honger en wil knippen. Eerst gaan de haren van Suzie er aan, maar later ontstaat er een hap in de gordijnen en de beer. Het loopt helemaal uit de hand tot de schaar in de vinger van Suzie knipt. Om het goed te maken knipt de schaar bloemen uit de tuin. Als de schaar in de ladekast wordt opgeborgen hoort Suzie een ander geluid: hamer wil morgen tikkertje spelen! Bijzonder humoristisch prentenboek met een goed opgebouwde spanningsboog. De vlotte, levendige tekst op rijm laat zich uitstekend voorlezen en nodigt uit tot interactie. De schaar wordt in de tekst als een levend personage opgevoerd, maar de jonge kijker ziet op de illustraties dat het Suzie zelf is die de schaar hanteert bij het knippen van haar haar. Het goed gevonden slot van het verhaal biedt de mogelijkheid om samen met kinderen te fantaseren wat er allemaal kan gebeuren als de hamer aan de slag gaat. De kunstzinnige illustratie…Lees verder

Suzie Ruzie en het schaartje

Wanneer Suzie is uitgekeken op haar speelgoed, komt een stemmetje uit de kast haar ter hulp. Het is een schaartje, hongerig om te knippen. Het begint met Suzies haren, maar dan moet werkelijk alles er aan geloven: de cactus, de lamp, een stoel, de jeans van de buurman, een auto, een verkeerslicht, ... Pas wanneer het schaartje in Suzies vinger knipt, is de maat vol. Maar met een ruiker bloemen maakt de schaar het weer goed. Wanneer Suzie het schaartje ’s avonds opbergt in de lade, laat een andere kandidaat zich al horen voor de volgende dag.

Het schaartje tot leven brengen is wel een leuke vondst om het hoofdpersonage ongebreideld vernieling te laten zaaien. Wat de schaar doet, is daarbij zo over de top dat kleuters niet geneigd zullen zijn tot imitatie maar wel de humor ervan kunnen smaken. De illustraties geven goed de wervelwind weer die de schaar veroorzaakt, waarbij Suzie soms wel monsterlijke trekjes krijgt. De tekst op rijm is net voldoende en laat zich lekker voo…Lees verder

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia