Boek
Nederlands

Zullen we een bos beginnen?

Jaap Robben (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Zullen we een bos beginnen?
×
Zullen we een bos beginnen? Zullen we een bos beginnen?
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Gedichten over gewone dingen, die eigenlijk heel bijzonder zijn. Met zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 7 t/m 11 jaar.
Titel
Zullen we een bos beginnen?
Auteur
Jaap Robben
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2019
63 p. : ill.
ISBN
9789044542837 (hardback)

Besprekingen

Knolletjes sokken zitten gevangen in kasten, een kampioen in gek doen bakt wortelspruitjesomelet en een auto wordt verliefd op een caravan: in Jaap Robbens Zullen we een bos beginnen, een dichtbundel vol verbeelding, kan het allemaal. De dichter vertrekt telkens vanuit een herkenbare, realistische situatie, en laat daar dan een kinderlijke logica en fantasie op los. Niet zelden levert dat een grappige pointe op, bv. in het gedicht over een mama op dieet: "Mijn moeder is bang / dat haar weegschaal bijt, / daarom eet ze alleen / een droge boterham / en een kop soep / rond etenstijd. // Zo raken wij elke dag / een plakje mamma kwijt. // Ze lijnt zichzelf een lijntje / en laat steeds meer liggen / op haar bord. / Ik ben weleens bang / dat ze ooit een puntje wordt."

Humor speelt een belangrijke rol in Robbens gedichten, maar de schrijver staat ook stil bij verdriet of maatschappelijke thema's, zoals het dragen van een hoofddoek. Gelukkig doet hij dat met een flinke dosis rela…Lees verder
‘Zullen we een bos beginnen?’, ‘Is al het water ooit verdriet geweest?’. Veel van de 24 gedichten in deze uitgave beginnen met een vraag of een licht filosofische gedachte, eenvoudig verwoord, die uitnodigt tot nadenken. Verwonderend naar de wereld kijken en met een frisse blik gewone dingen bezien - fotolijstjes, knievelletjes, sokken - of in een heel ander daglicht zetten: de auto die na de vakantie verliefd is op de caravan. Maar ook een gedicht over een Turks meisje in de klas dat na de vakantie opeens een hoofddoek draagt. De gedichten zijn over het algemeen kort, rijmen op verschillende plekken en nieuwe woorden of uitdrukkingen worden niet geschuwd. De auteur is ook cabaretier, schreef eerder de bundels 'Twee vliegen' (2004) en 'De nacht krekelt' (2007) en is stadsdichter van Nijmegen. De sprankelende zwart-witte potloodtekeningen van Benjamin Leroy illustreren de gedichten en vullen de bladzijden vaak volledig. De tekeningen bij het titelgedicht worden vier keer in steeds dich…Lees verder

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia