Boek
Nederlands

Zwijgmannen

Jaap Robben (auteur)
Als je je huis voor een redelijke prijs wilt verbouwen, dan huur je een stel Polen in. Zwijgmannen toont dat je de Poolse werkmannen als anonieme groep kunt benaderen, maar dat je ze ook kunt zien als individuen die uit alle macht iets van hun leven proberen te maken.
Titel
Zwijgmannen
Auteur
Jaap Robben
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, © 2021
113 p. : ill.
Aantekening
Eerder verschenen in uitgebreide en herziene versie als feuilleton Po Polska in: Trouw
ISBN
9789044544817 (hardback)

Besprekingen

Derde roman van Jaap Robben (1984) die verder vooral als dichter bekend is. Het is een uitgebreide en herziene versie van het in Trouw gepubliceerde feuilleton 'Po Polska'. Zeer treffend weet de schrijver de sfeer te kenschetsen van de herkenbare situatie van Poolse gastarbeiders die je huis opknappen. Je herkent een gigantisch arbeidsethos, keihard werken, weinig praten, de taalbarrière en de vriendelijke inborst van de mannen die maanden van huis zijn en zoveel mogelijk geld proberen te verdienen voor de familie thuis. De titel is treffend. Het verhaal is een pageturner over een actualiteit die heen en weer springt tussen humor en tragiek. Briljant geschreven, actueel verhaal over Polen die bij de hoofdpersoon zijn huis komen opknappen. De auteur schreef eerder 'Birk'* en 'Zomervacht'**.

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia