Strip
Nederlands
Vanuit het hart van het justitiepaleis in Brussel komt een ongekende energie naar boven die het voortbestaan van de mensheid bedreigt. Niemand lijkt ertegen opgewassen… behalve misschien Philip Mortimer. Maar sinds Het mysterie van de grote piramide is er heel wat tijd verstreken. Is de professor in staat om de mysteries van het oude Egypte opnieuw te trotseren?
Titel
De laatste farao
Scenarist
Jaco Van Dormael Thomas Gunzig
Auteur
François Schuiten
Naar het werk van
Edgar P. Jacobs 1904-1987
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le dernier pharaon
Uitgever
Brussel: Blake en Mortimer, 2019
91 p. : ill.
ISBN
9789067370912 (paperback)

Besprekingen

De laatste tijd hebben diverse stripmakers de striphelden Blake en Mortimer uit de mottenballen gehaald om voor hen een nieuw avontuur te scheppen in de trant van hun maker Edgar P. Jacobs. (Zoals Teun Bereserik en Peter van Dongen met 'Dreiging op Hong Kong' 2018*, naar een scenario van Yver Sente.) Dat is soms sterk gelijkend op de oude verhalen en soms, zoals in dit geval, wat afwijkend daarvan. Wie Blake en Mortimer niet kent, zal dit verhaal wel direct herkennen als een product van Schuiten – en daar is niets mis mee. Samen met de andere scenaristen heeft hij een ingewikkeld verhaal gecomponeerd over een oeroude Egyptische techniek die vanuit Brussel de elektrische activiteiten op Aarde lam kan leggen. Er zijn tegenmaatregelen getroffen, maar die zouden wel eens onvoldoende kunnen zijn. Daarom besluiten de gezamenlijke regeringen om een en ander via een atoomaanval lam te leggen. Blake weet dat te vertragen zodat Mortimer op onderzoek uit kan. Die wordt daarbij geholpen door mens…Lees verder

Over Jaco Van Dormael

Jaco Van Dormael (Elsene, 9 februari 1957) is een Belgische cineast.

Na zijn filmstudies (opnametechnieken en filmproductie) aan het INSAS in Brussel en de École Louis-Lumière in Parijs werkte hij eerst als toneelregisseur, alvorens in de filmwereld te stappen.

Zijn eerst langspeelfilm, Toto le héros, verscheen in 1991. Hiermee won Van Dormael dat jaar de César voor Beste buitenlandse film en de Caméra d'or op het Filmfestival van Cannes. In 1996 ontving Van Dormael de Plateauprijs voor de film Le Huitième Jour. De film werd ook genomineerd voor een Golden Globe.

Zijn derde langfilmproductie, Mr. Nobody, dateert uit 2009. Met hoofdrollen voor Jared Leto en Sarah Polley. De filmlocaties bevinden zich in Canada, Duitsland en België.

Van het in 2019 uitgekomen album De laatste farao in de Blake en Mortimer reeks, verzorgde hij samen met de Belgische schrijver Thomas Gunzig het scenario. De tekeningen zijn van François Schu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties