Boek Nederlands

De herfst zal schitterend zijn : roman

Jan Siebelink (auteur)

De herfst zal schitterend zijn : roman

Jan Siebelink (auteur)
Het huwelijk van een werkloze academicus bevindt zich in een wankel evenwicht van bedrog en liefde.
Titel
De herfst zal schitterend zijn : roman
Auteur
Jan Siebelink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
317 p.
ISBN
90-234-2008-X

Besprekingen

Uitgeverij De Bezige Bij brengt in haar 'Ulysses'-reeks recent en ouder werk aan een zacht prijsje opnieuw op de markt. Zo ook deze vroege roman (uit 1980) van AKO-literatuurprijswinnaar Jan Siebelink.

Michiel en Hella Wijlhuyzen wonen met hun jonge dochter Yvonne in een provinciestad. Het huis waarin ze wonen vormde vroeger een onderdeel van een groot landgoed, maar het koetshuis is omwille van financiële problemen verkocht, en eromheen is (illegaal) een enorme hal gebouwd die dienst doet als sportcentrum en de omgeving door zijn omvang bepaalt. Nu blijkt dat de hal te koop staat, ijvert een wijkcomité voor de afbraak van de hal. Michiel, die na een mislukte academische carrière werkloos is, wordt verzocht het comité te leiden.

Het boek spitst zich in de eerste plaats toe op de relatie tussen Michiel en Hella. Hoewel ze beiden beseffen dat ze bij elkaar horen, slagen ze er toch niet in om samen gelukkig te zijn. Daarvoor worden ze beiden te veel geplaagd door twijfels e…Lees verder
De roman speelt zich af in 1979 in een provinciehoofdstad (w.s. Arnhem). Het huwelijk van Michiel, een werkloze academicus, en Hella bevindt zich in een wankel evenwicht van bedrog en liefde. Er komt enige actie in de roman doordat Michiel zich gaat bemoeien met een hal, die ten onrechte op een terrein naast zijn huis is gebouwd, maar deze activiteiten leiden tot niets. De onzekerheid der figuren is meesterlijk weerspiegeld in de verhaaltrant, die de lezer voor veel vraagtekens zet: hoe allerlei dingen aflopen weten we niet, al suggereert het einde enige verzoening. De bouw (5 hoofdstukken) is verwant aan die van het klassieke drama. De vermenging van werkelijkheid, droom en herinnering doet aan het surrealisme denken. De stijl draagt daartoe bij. Paperback; kleine druk.