Daisy
Nederlands

De nacht van 2 april

Jan Simoen (auteur), Jan Brocatus (verteller)
+1
De nacht van 2 april
×
De nacht van 2 april De nacht van 2 april
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Joris ontdekt een oude oorlogsfoto tussen zijn vaders spullen. Hij kent de man op de foto niet. Waarom verstopt vader die foto? Vanwege de nacht van 2 april 1943? Toen werd het torentje van het gemeentehuis kapotgeschoten. Joris en zijn vrienden gaan op onderzoek uit.
Titel
De nacht van 2 april
Andere titel
De nacht van twee april
Auteur
Jan Simoen
Verteller
Jan Brocatus  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2012
1 cd
Speelduur
5:16
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Besprekingen

Joris (10, ik-figuur) en zijn vrienden spelen vaak oorlogje rond de bunkers in de duinen van Middelkerke, het Vlaamse kustdorp waar ze wonen. In de omgeving zijn nog veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog, wat de kinderen zeer fascinerend vinden. Hun ouders vertellen er nauwelijks over, maar als Joris een oude foto uit die tijd vindt, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Tijdens een spel in de duinen op verboden terrein doen de jongens een heel spannende vondst en in een lange nacht ontdekt Joris uiteindelijk wat zijn ouders in de oorlog hebben meegemaakt. Het omslag en de titel doen een spannend jongensboek vol actie vermoeden, maar het zijn vooral de alledaagse belevenissen en kleine avonturen van een 10-jarige jongen die centraal staan. De hoofdstukken, voorzien van kleine zwart-witillustraties, geven een mooie sfeertekening van het Vlaanderen van de jaren zestig, met dito taalgebruik. Met veel warmte, humor en inlevingsvermogen geschreven. Gedeeltelijk gebase…Lees verder

De nacht van 2 april

Dit verhaal speelt zich af in 1963, achttien jaar na het einde van de oorlog. Maar de oorlog is nog heel erg aanwezig in het dorp aan de kust waar Joris woont. Joris geniet ervan om tijdens de zomervakantie met zijn makkers op het strand en tussen de duinen oorlogje te spelen.  Ze vinden het leuk om in de bunkers te spelen, oorlogspullen op te graven en op zoek te gaan naar geheime tunnels. In de duinen zwerft ook Pier Storme rond. Een zeer geheimzinnige figuur met één been. Pier zou zijn been verloren zijn door de oorlog. Vroeger had hij een boerderij. Toen hij het land aan het ploegen was, zou zijn paard op een mijn getrapt hebben en is deze ontploft. Sindsdien zwerft Pier rond, op één been en met een kruk.
Op een dag komen de jongeren een man tegen in de duinen. Hij spreekt Duits en blijkt een goede vriend te zijn van Pier. De jongens proberen zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van dit vreemde duo. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.
De vader van Joris bewaa…Lees verder

Over Jan Simoen

Jan Simoen kan verwijzen naar:

  • Jan Simoen (schrijver), een Belgische schrijver
  • Jan Simoen (voetballer), een gewezen Belgische voetballer


Lees verder op Wikipedia