Strip
Nederlands

Leve de sport !

Jean Graton (auteur)

Leve de sport !

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In dit album:De helden van de Mille Miglia, Overwinnaar door opgave, De fatale bocht, De kampioen van de squadra, De wegduivels, Zonder ploeggeest gaat het niet, De weerwraak van Terry, Georges Carpentier, De Don Camillo van het rugby, Ingemaar Johansson en De grote rugbymatch.
Onderwerp
Autosport
Titel
Leve de sport !
Auteur
Jean Graton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Brussel: Graton, 2002
48 p. : ill.
ISBN
90-70816-54-7

Besprekingen

De laatste tijd verschijnen er diverse albums van de hand van Jean Graton, bekend van de Michel Vailantverhalen over autoraces, die in zijn beginperiode zijn gemaakt. Op deze manier kunnen, vooral de jongere, fans kennis maken met zijn 'jeugdzonden'. Er loopt een serie uit de jaren zestig over het wel en wee van een superdegelijke familie; hier betreft het een aantal sportverhalen, waarbij de race-sporten met de meeste zwier zijn getekend. Toch zijn het oubollige verhalen. De moraal uit de jaren vijftig voert de boventoon. Beleefdheid en respect zijn duidelijke, goede eigenschappen, eigenwijsheid en brutaliteit worden niet geapprecieerd, en zo zijn er nog tal van dergelijke voorbeelden. Graton had ook al in zijn eerste verhalen erg veel tekst nodig om iets duidelijk te maken wat erg jammer is en ten koste gaat van de getekende actie. Alleen uit historisch perspectief interessant.

Over Jean Graton

Jean Graton (Nantes, 10 augustus 1923 – Brussel, 21 januari 2021) was een Frans striptekenaar.

Graton werd geboren in Frankrijk, maar vertrok na de Tweede Wereldoorlog naar België waar hij stripverhalen ging tekenen. Hij kreeg zijn eerste grote kans bij uitgeverij Dupuis toen hij voor het stripweekblad Robbedoes enkele afleveringen van De verhalen van oom Wim mocht aanleveren. Enkele jaren nadien maakte hij de overstap naar het rivaliserende weekblad Kuifje van uitgeverij Le Lombard dat destijds geleid werd door Hergé. Daar startte hij met zijn belangrijkste en succesrijkste serie Michel Vaillant die nog steeds loopt, maar tegenwoordig volledig overgenomen is door zijn zoon Philippe Graton die vanaf album nr. 57, Sporen van Jade, in 1994 co-auteur werd. Deze laatste relanceerde de serie, die na publicatie van album nr. 70 24 uur onder invloed gedurende vijf jaar stil lag, in 2012. Voor dit "nouvelle saison", zoals hij de herst…Lees verder op Wikipedia