Boek
Nederlands

De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman

Jean-Paul Dubois (auteur), Corine Kisling (vertaler)
+1
De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman
×
De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman

De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman

Genre:
Titel
De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman
Auteur
Jean-Paul Dubois
Vertaler
Corine Kisling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2020
237 p.
ISBN
9789029541923 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Manieren om je leven te verpesten

De Goncourtprijs ging vorig jaar naar Jean-Paul Dubois, iemand die sneller schrijft dan zijn schaduw.

Het recht op luiheid heeft Jean-Paul Dubois hoog in het vaandel. De Franse schrijver en verslaggever bij Le Nouvel Observateur gaf zijn baan op zodra hij van zijn pen kon leven. Dat gebeurde in 2004, toen Een Frans leven met de Prix Femina werd gehonoreerd. Vorig najaar werd zijn tweeëntwintigste roman bekroond met de prestigieuzere Prix Goncourt en sindsdien is zijn broodje gebakken, maar of De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier aan die voorganger kan tippen is nog maar de vraag.

De personages van Dubois hebben heel wat met hun geestelijke vader gemeen. Ze heten Paul, zijn net als hij geboren en getogen in Toulouse en zijn liever lui dan moe. Ook de Paul uit zijn jongste is afkomstig uit die Zuid-Franse stad, maar hij heeft zijn territorium gevoelig uitgebreid. Zijn levensreis voert hem van Frankrijk naar het Deense Skagen, de asbestmijnen van Thetford Mines en de Bordeauxgevangenis van Montreal. Joost mag weten hoe de doorbrave man in de cel is beland.

Lees verder
Paul Hansen is opgesloten in de gevangenis van Montreal. Zijn celgenoot is Patrick Horton, een van moord beschuldigde Hells Angel. Paul vertelt in de ik-vorm hoe hij opgroeide in Toulouse. Zijn vader, Johanes, was een Deense dominee, zijn moeder een Franse bioscoopuitbaatster. Hij schetst hun levensloop, vooral die van Johanes, die hij ook volgt wanneer hij zijn aantrekkelijke vrouw verlaat en naar Canada trekt. Het is daar dat het leven van Paul zich voornamelijk afspeelt. Na enkele andere jobs wordt hij uiteindelijk beheerder van een appartementencomplex. Hij doet het beheer met hart en ziel, met veel aandacht voor menselijke noden. Winona, half Indiaans en half Iers en een pilote van een watervliegtuig, wordt zijn vrouw. Nouk is zijn trouwe hond. Waarvoor Paul in de cel belandde, wordt maar met mondjesmaat meegedeeld. Het wordt pas duidelijk in de laatste hoofdstukken. De spannende opbouw van het verhaal en de literaire kwaliteiten ervan maken dit boek tot een pageturner. Een prach…Lees verder

Over Jean-Paul Dubois

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Jean-Paul Dubois (Toulouse, 1950) is een Frans schrijver. Dubois kreeg voor zijn roman Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon (De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier) de Prix Goncourt 2019.

Dubois heeft diverse romans geschreven en reportages voor Le Nouvel Observateur. In zijn roman Une vie française (Een Frans leven) beschrijft hij de Franse babyboomers, van het idealisme uit de jaren zestig, tot het consumentisme van de jaren negentig. Voor deze roman, die in 2004 verscheen, kreeg hij in datzelfde jaar de Prix Femina en de Prix du roman FNAC. Deze roman werd in 2005 vertaald in het Nederlands en in 2007 in het Engels.

In 1996 had Dubois al de Prix France Télévisions gekregen voor zijn roman Kennedy et moi die in 1999 werd verfilmd door Sam Karmann.

Bibliografie