Als een minister wordt ontvoerd in een achterstandswijk van Stockholm met veel Arabische inwoners, schakelt de veiligheidsdienst een van hen, de tot levenslang veroordeelde Emir Lund, in om de minister te bevrijden.
Titel
Paradijs
Auteur
Jens Lapidus
Vertaler
Jasper Popma Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Paradis city
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, copyright 2022
432 p.
ISBN
9789400514256 (paperback)

Besprekingen

Paradijs

Eerste zin. De liftdeuren schoven met een knarsend geluid open.

 

 

 

In een toekomstig Zweden worden muren gebouwd rond ‘aandachtswijken’. De mensen die daar wonen, zijn veelal nazaten van niet-westerse migranten, velen zijn werkloos en betrokken bij criminele zaken. Wie te vaak wordt veroordeeld, wordt uitgesloten van een ziekteverzekering. Een van hen is Emir Lund, voormalig MMA-kampioen, die alles doet om aan geld voor zijn nierdialyse te komen. Als in de aanloop naar de verkiezingen de minister van Binnenlandse Zaken een toespraak wil houden in aandachtswijk Järva loopt het fout. De minister wordt ontvoerd. Lund wordt bereid gevonden naar haar op zoek te gaan. Wat volgt, is een bloedstollend kat-en-muisspel waarin duidelijk wordt dat veel mensen er belang bij hebben dat de minister niet levend wordt teruggevonden. Jens Lapidus debuteerde met Snel geld (2006), waarin hij zijn lezers een verontrustende blik op de cocaïnehandel in Stockholm bood. In zijn nieuwste thriller beschrijft hij een toekomst waarin de Zwe…Lees verder

Bewoners van de Stockholmse wijk Järva noemen hun merendeels Arabisch getinte wijk Paradijs City. Emir Lund is een van hen. Nadat hij voor de vierde keer is aangehouden, is hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Als de minister van Binnenlandse Zaken Eva Basarto Henriksson bij een politieke bijeenkomst in Järva wordt ontvoerd, doet de veiligheidsdienst een beroep op Emir. Als hij Eva weet te bevrijden komt hij vrij. In lustoord Artemis treft Emir de dertienjarige Rozvan aan, die hem naar de ontvoerder Roy Adams brengt. Tal van ontwikkelingen volgen: de wijk ontaardt in een half oorlogsgebied, de zus van een geheim agente heeft van een miljardair een e-stick gestolen met daarop veel geheime informatie, het is oppassen voor geïnfiltreerde leden van het Zweedse Vrijheidsfront, Roy Adams schiet een helikopter die de minister komt halen uit de lucht, met als gevolg 7 dode politiemannen. Bloedstollende thriller van deze Zweedse topauteur (1974) en voormalig strafrechtadvocaat,…Lees verder

Over Jens Lapidus

CC BY 3.0 - Foto van/door Schyffel

Jens Lapidus (24 mei 1974) is een Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. Hij maakte zijn debuut als schrijver in augustus 2006 met de misdaadthriller met de Nederlandse titel Snel geld. Het is een nauwkeurige schets van de onderwereld van Stockholm. Het werd het eerste boek van zijn Stockholmtrilogie. De opvolgende delen werden Bloedlink en Val dood in 2011.

Aan het eind van de trilogie komt onontkoombaar de vergelijking met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson om de hoek kijken. Jens beschrijft Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen, terwijl Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen journalistiek aan het daglicht probeert te brengen. Maar ook hij ontkwam niet aan de rauwe criminaliteit van autochtone motorbendes en criminele vreemdelingen. Allebei beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving, waarbij laatstgenoemde nadrukkelijk verwees in de titel van Larsson's eerste boek (Mannen die vrouwen haten).

Lees verder op Wikipedia