Drie jonge mannen in Stockholm zijn via hun droom van snelverdiend geld met elkaar verbonden: een huurling uit het voormalig Joegoslavie͏̈, een Chileense drugsdealer en een Zweedse student.
Titel
Snel geld
Auteur
Jens Lapidus
Vertaler
Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Snabba cash
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2009
429 p.
ISBN
9789022994443 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De Zweedse auteur (1974) verwierf als strafrechtadvocaat enorme kennis van het criminele circuit. In dit eerste deel van zijn Stockholm-trilogie maakt de lezer kennis met drie jonge mannen, die via de droom van het snel verdiende geld met elkaar verbonden zijn. Mrado is een huurling uit her voormalig Joegoslavië. Jorge is een uit Chili afkomstige drugsdealer en de Zweedse student JW verkeert in twee absoluut verschillende werelden. Tevens probeert hij het raadsel van zijn verdwenen zus op te lossen. Het geheel speelt tegen de achtergrond van een oppervlakkig vredig Stockholm. Voor de verbijsterde lezer wordt echter een gewelddadige en meedogenloze onderwereld met haar eigen wetten zichtbaar. Aan de schrijfstijl van Lapidus moet men echt even wennen. In korte staccatozinnen en korte ‘ingedikte’ stukken tekst, regelmatig voorzien van verhoorprotocollen en politieraporten e.d., doet hij zijn van destructiviteit druipend verhaal met een explosieve plot aan het eind. Paperback, kleine druk.

Over Jens Lapidus

CC BY 3.0 - Foto van/door Schyffel

Jens Lapidus (24 mei 1974) is een Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. Hij maakte zijn debuut als schrijver in augustus 2006 met de misdaadthriller met de Nederlandse titel Snel geld. Het is een nauwkeurige schets van de onderwereld van Stockholm. Het werd het eerste boek van zijn Stockholmtrilogie. De opvolgende delen werden Bloedlink en Val dood in 2011.

Aan het eind van de trilogie komt onontkoombaar de vergelijking met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson om de hoek kijken. Jens beschrijft Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen, terwijl Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen journalistiek aan het daglicht probeert te brengen. Maar ook hij ontkwam niet aan de rauwe criminaliteit van autochtone motorbendes en criminele vreemdelingen. Allebei beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving, waarbij laatstgenoemde nadrukkelijk verwees in de titel van Larsson's eerste boek (Mannen die vrouwen haten).

Lees verder op Wikipedia