Boek
Nederlands
Bundel met twaalf korte verhalen die aanleunen tegen thrillers, sciencefiction of horror.
Titel
Snoeihard
Auteur
Jens Lapidus
Vertaler
Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mamma försökte
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Bruna, 2014
176 p.
ISBN
9789400503359 (paperback)

Besprekingen

Jens Lapidus werd internationaal bekend door zijn ‘Stockholm’-trilogie over de onderwereld van de Zweedse hoofdstad. De verhalenbundel Snoeihard speelt zich grotendeels in dezelfde omgeving af, een milieu waar de wet van de jungle heerst, afkeer van de gevestigde maatschappij courant is en wraak een belangrijke drijfveer vormt. Tijdens politieverhoren en in de rechtbank passen verdachten steevast een van twee technieken toe: ofwel ontkennen ze de aanklacht glashard, ofwel doen ze alsof ze zich niets meer herinneren. In twee verhalen (‘Het filmpje’ en ‘Het wachten’) bekijkt Lapidus de gebeurtenissen vanuit het standpunt van een (naïeve?) advocaat die zich te laat realiseert dat hij belazerd wordt.
Nogal wat personages in deze ‘snoeiharde’ verhalen over kindermishandeling, overvallen, afrekeningen en drugshandel zijn immigranten van de tweede generatie. Vaak voelen ze zich voor de gek gehouden door het systeem, zoals in ‘Mama heeft het geprobeerd’ (het titelverhaal in de Zwe…Lees verder
De auteur is een bekend strafrechtadvocaat en kent daardoor de Zweedse onderwereld bijzonder goed, inclusief het jargon van deze criminelen. Hij verwierf bekendheid met zijn Stockholm trilogie, maar dit keer heeft hij zich gewaagd aan een ander genre: twaalf spannende korte verhalen. Deels leunt hij hierbij aan bij zijn eerdere thrillers, deels slaat hij nieuwe wegen in, zoals horror en sciencefiction, hetgeen de samenhang tussen de verhalen enigszins verstoort. In elk verhaal bouwt hij snel een spanningsboog op en sluit hij af met een onverwacht einde. In de verhalen die in de rechtbank spelen of in een verhoorkamer, komt de auteur beter tot zijn recht. Net als in de trilogie gaat de auteur in op de complexiteit van menselijke drijfveren en morele keuzes. Bijzonder interessant wordt het wanneer een advocaat een hoofdrol in het verhaal speelt en een schuldige moet verdedigen die gruwelijke misdaden op zijn geweten heeft. De vertaler heeft zich kranig geweerd in het weergeven van het c…Lees verder

Over Jens Lapidus

CC BY 3.0 - Foto van/door Schyffel

Jens Lapidus (24 mei 1974) is een Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. Hij maakte zijn debuut als schrijver in augustus 2006 met de misdaadthriller met de Nederlandse titel Snel geld. Het is een nauwkeurige schets van de onderwereld van Stockholm. Het werd het eerste boek van zijn Stockholmtrilogie. De opvolgende delen werden Bloedlink en Val dood in 2011.

Aan het eind van de trilogie komt onontkoombaar de vergelijking met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson om de hoek kijken. Jens beschrijft Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen, terwijl Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen journalistiek aan het daglicht probeert te brengen. Maar ook hij ontkwam niet aan de rauwe criminaliteit van autochtone motorbendes en criminele vreemdelingen. Allebei beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving, waarbij laatstgenoemde nadrukkelijk verwees in de titel van Larsson's eerste boek (Mannen die vrouwen haten).

Lees verder op Wikipedia