Titel
Stockholm delete
Auteur
Jens Lapidus
Vertaler
Jasper Popma Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
STHLM delete
Uitgever
Amsterdam: Bruna, 2016
468 p.
ISBN
9789400506930 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Zelfstandig te lezen vervolg op ‘Viproom’* waarin de lezer al kennis maakte met de pas afgestudeerde advocate Emelie en de ex-gedetineerde Teddy. In een afgelegen huis wordt een gruwelijk vermoorde man gevonden. In de nabijheid staat een gecrashte auto. De zwaargewonde inzittende wordt als verdachte aangemerkt. Emelie, pas benoemd op een gerenommeerd bedrijfsjuristenkantoor in Stockholm, neemt de strafzaak op zich, ondanks strikt verbod van haar baas. Teddy, speciaal onderzoeker voor hetzelfde kantoor, helpt Emelie. De zaak lijkt verdacht veel te maken te hebben met de man die jaren geleden door Teddy ontvoerd werd. Ondertussen treedt Teddy’s neef in de vroegere criminele voetsporen van zijn oom. Door de vele personages en verschillende verhaallijnen kost het moeite om de draad vast te houden. Er wordt veel straattaal gebruikt. De Zweedse auteur (1974) die zelf werkzaam is in de advocatuur heeft zich duidelijk verdiept in de beweegredenen van criminelen. Hun karakters komen uitstekend…Lees verder

Over Jens Lapidus

CC BY 3.0 - Foto van/door Schyffel

Jens Lapidus (24 mei 1974) is een Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. Hij maakte zijn debuut als schrijver in augustus 2006 met de misdaadthriller met de Nederlandse titel Snel geld. Het is een nauwkeurige schets van de onderwereld van Stockholm. Het werd het eerste boek van zijn Stockholmtrilogie. De opvolgende delen werden Bloedlink en Val dood in 2011.

Aan het eind van de trilogie komt onontkoombaar de vergelijking met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson om de hoek kijken. Jens beschrijft Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen, terwijl Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen journalistiek aan het daglicht probeert te brengen. Maar ook hij ontkwam niet aan de rauwe criminaliteit van autochtone motorbendes en criminele vreemdelingen. Allebei beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving, waarbij laatstgenoemde nadrukkelijk verwees in de titel van Larsson's eerste boek (Mannen die vrouwen haten).

Lees verder op Wikipedia