Boek
Nederlands
Titel
Val dood
Auteur
Jens Lapidus
Vertaler
Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Livet deluxe
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011
431 p.
ISBN
9789022994566 (paperback)

Besprekingen

Deze Zweedse auteur en strafrechtadvocaat was eerder internationaal zeer succesvolle met de twee eerste delen van deze trilogie 'Snel geld'* en 'Bloedlink'**. Ook dit derde deel beweegt zich in de schaduwwereld van misdaad, vrouwen- en kindermisbruik, drugshandel en -misbruik en de jacht naar snel geluk en geld. Het brutale systeem van de misdaad wordt op indringende wijze blootgelegd. Opnieuw wordt duidelijk dat de onder- en de bovenwereld in elkaar overgaan. Deze roman volgt vier verhaallijnen: rechercheur Hägerström probeert zich aan zijn achtergrond te ontworstelen. Jorge en Mahmud zijn er intensief mee bezig hun bestaan als kleine kooplieden te verruilen voor een luxe leven. Dan is er nog JW, een rijkeluiszoon met een groot talent voor het witwassen van geld. De vrouwelijke hoofdpersoon is Natalie, dochter van maffiabaas Radovan Kranjics. Zij vraagt zich steeds indringender af wie zij eigenlijk is en wie zij zal zijn. De roman wordt gedomineerd door een meedogenloos realisme en d…Lees verder

Over Jens Lapidus

CC BY 3.0 - Foto van/door Schyffel

Jens Lapidus (24 mei 1974) is een Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. Hij maakte zijn debuut als schrijver in augustus 2006 met de misdaadthriller met de Nederlandse titel Snel geld. Het is een nauwkeurige schets van de onderwereld van Stockholm. Het werd het eerste boek van zijn Stockholmtrilogie. De opvolgende delen werden Bloedlink en Val dood in 2011.

Aan het eind van de trilogie komt onontkoombaar de vergelijking met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson om de hoek kijken. Jens beschrijft Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen, terwijl Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen journalistiek aan het daglicht probeert te brengen. Maar ook hij ontkwam niet aan de rauwe criminaliteit van autochtone motorbendes en criminele vreemdelingen. Allebei beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving, waarbij laatstgenoemde nadrukkelijk verwees in de titel van Larsson's eerste boek (Mannen die vrouwen haten).

Lees verder op Wikipedia