Dvd
Meertalig

Mountains may depart

Jia Zhang-Ke (regisseur), Yoshihiro Hanno (componist), Zhao Tao (acteur)
Het leven van een vrouw en haar verwanten in drie verschillende periodes
Titel
Mountains may depart / regie en scenario Jia Zhang-Ke
Regisseur
Jia Zhang-Ke
Componist
Yoshihiro Hanno
Acteur
Zhao Tao
Taal
Meertalig, Chinees, Engels
Uitgever
Homescreen, [2016]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
121 min.
Aantekening
Afwisselend Chinees en Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8717249483472
mooov

Besprekingen

Drama van Chinese regisseur Jia Zhangke (A touch of sin; Still life) en allegorie op het leven in China. Een driedelig verhaal dat begint in 1999, wanneer de mooie Tao moet kiezen tussen haar twee aanbidders. Jinsheng is een handig zakenman, die staat voor de economische groeispurt van China en Liangzi is een mijnwerker die staat voor het eenvoudige leven. Jinsheng wint. In 2015 is het huwelijk ontbonden en worden moeder Tao en haar zoontje Dollar van elkaar gescheiden. In het slotdeel verplaatst het drama zich naar Australië. 2025 is het inmiddels. Dollar is een ontheemde jongen die zijn moedertaal niet meer kent en nergens in geïnteresseerd is. 'Mountains May Depart is soms te schematisch (...) Daar staat tegenover dat Jia zijn boodschap met een ontroerende kracht naar voren brengt. (...) De Chinese race naar welvaart deelt de bevolking genadeloos op in winnaars en verliezers - waarbij de winnaars onderweg het meeste kwijtraken', meent Pauline Kleijer (24-3-'16) en geeft 4 sterren. …Lees verder

Over Jia Zhang-Ke

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Christopher Lee Adams op de Engelstalige Wikipedia

Jia Zhangke (Fenyang (Shanxi), 29 mei 1970) is een Chinees filmregisseur, filmproducent, acteur en schrijver.

Studie

Jia studeerde schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Taiyuan. In 1991 bracht hij zijn eerste roman uit.

Later wisselde hij van opleiding en vervolgde hij zijn studie aan de filmacademie in Peking. Hier riep hij de groep voor experimentele films in het leven, die tegenwoordig wordt gerekend als de eerste plek van onafhankelijke filmproductie in China.

Genre

De films van Jia als regisseur zijn te rekenen binnen het genre realisme. Zijn films spelen zich af in het dagelijkse leven van de semistedelijke zones in China. Hierover brengt hij de keerzijde in het beeld, waardoor hij een grote populariteit in Europa kent, terwijl hij in China zelf grotendeels onbekend is gebleven.

Zijn films vertonen in het algemeen een dagelijkse realiteit van Chinezen die h…Lees verder op Wikipedia