Dvd
Chinees

Still life ; Dong

Jia Zhang-Ke (regisseur)
De achterkant van een land op drift. Rondom de Drieklovendam in de Blauwe Rivier, waarvoor 1,2 miljoen mensen gedwongen moesten verhuizen, zoeken een man en een vrouw naar zekerheden uit het verleden.
Onderwerp
China ; 2000-
Titel
Still life ; Dong
Regisseur
Jia Zhang-Ke
Taal
Chinees
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2007
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2006
Speelduur
108, 68 min.
Aantekening
Chinees gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777921272

Besprekingen

Chinese speelfilm uit 2006 van Jia Zhang Ke. Controversiële film waarin een beeld wordt geschetst van de gevolgen van de bouw van de Drieklovendam, waarvoor miljoenen mensen moesten verhuizen omdat hun dorpen onder water kwamen te staan. Het verhaal volgt een man en een vrouw die afzonderlijk terugkeren naar het gebied op zoek naar hun geliefden. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 21-6-'07) geeft alle 5 sterren: 'Still life, vorig jaar op het filmfestival van Venetië meer dan terecht bekroond met de Gouden Leeuw, is een melancholisch en sociaal geëngageerd meesterwerk over de groeistuipen, de dwangneuroses en de identiteitscrisis van een op drift geraakte grootmacht.' De tweede dvd bevat de documentaire 'Dong' (tweelingproject van Still Life) over het werk en de werkwijze van de vooraanstaande Chinese schilder Liu Xiaodong. Jia Zhang Ke reisde met Liu mee o.a. naar de Drieklovendam in Sichuan waar hij werkte aan een groot portret van een groep arbeiders.

Over Jia Zhang-Ke

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Christopher Lee Adams op de Engelstalige Wikipedia

Jia Zhangke (Fenyang (Shanxi), 29 mei 1970) is een Chinees filmregisseur, filmproducent, acteur en schrijver.

Studie

Jia studeerde schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Taiyuan. In 1991 bracht hij zijn eerste roman uit.

Later wisselde hij van opleiding en vervolgde hij zijn studie aan de filmacademie in Peking. Hier riep hij de groep voor experimentele films in het leven, die tegenwoordig wordt gerekend als de eerste plek van onafhankelijke filmproductie in China.

Genre

De films van Jia als regisseur zijn te rekenen binnen het genre realisme. Zijn films spelen zich af in het dagelijkse leven van de semistedelijke zones in China. Hierover brengt hij de keerzijde in het beeld, waardoor hij een grote populariteit in Europa kent, terwijl hij in China zelf grotendeels onbekend is gebleven.

Zijn films vertonen in het algemeen een dagelijkse realiteit van Chinezen die h…Lees verder op Wikipedia