Dvd
Chinees

A touch of sin

Jia Zhang-Ke (regisseur), Giong Lim (componist)
Vier gewelddadige episoden uit het leven in hedendaagse China.
Titel
A touch of sin / written and dir. by Jia Zhan-Ke
Regisseur
Jia Zhang-Ke
Componist
Giong Lim
Taal
Chinees
Uitgever
Twin Pics, [2014]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
129 min.
Aantekening
Afwisselend Mandarijn en Kantonees gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5414939690419
mooov

Besprekingen

De zevende speelfilm van de Chinese regisseur Jia Zhangke (24 City; Still life), speelt zich af in vier verschillende regio's van China en is losjes gebaseerd op ware, gewelddadige, gebeurtenissen. In een van de episoden neemt een mijnwerker wraak op zijn corrupte baas, in een andere steekt een saunamedewerkster een gewelddadige klant neer. De titel is een eerbetoon aan King Hu's beroemde martial arts-film 'A touch of zen' uit 1971. Berend Jan Bockting (Volkskrant 13-2-'14) schrijft dat Jia venijniger is dan in zijn vorige films, maar niet aan zwart-witdenken doet. Hij geeft 4 (van 5) sterren: '(...) een klassiek vierluik: Jia vertelt zijn verhalen in de hierboven beschreven volgorde, zonder gegoochel met de chronologie, maar vol met parallelle gebeurtenissen, vergelijkbare personages en toevallige overeenkomsten. (...) een bevreemdend soort schoonheid. (...) beklemmende gevoel (....)'. Genomineerd voor de Gouden palm in Cannes, winnaar van de prijs voor Beste scenario.

Over Jia Zhang-Ke

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Christopher Lee Adams op de Engelstalige Wikipedia

Jia Zhangke (Fenyang (Shanxi), 29 mei 1970) is een Chinees filmregisseur, filmproducent, acteur en schrijver.

Studie

Jia studeerde schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Taiyuan. In 1991 bracht hij zijn eerste roman uit.

Later wisselde hij van opleiding en vervolgde hij zijn studie aan de filmacademie in Peking. Hier riep hij de groep voor experimentele films in het leven, die tegenwoordig wordt gerekend als de eerste plek van onafhankelijke filmproductie in China.

Genre

De films van Jia als regisseur zijn te rekenen binnen het genre realisme. Zijn films spelen zich af in het dagelijkse leven van de semistedelijke zones in China. Hierover brengt hij de keerzijde in het beeld, waardoor hij een grote populariteit in Europa kent, terwijl hij in China zelf grotendeels onbekend is gebleven.

Zijn films vertonen in het algemeen een dagelijkse realiteit van Chinezen die h…Lees verder op Wikipedia