Drie kinderen van adel groeien op tijdens het interbellum, verwaarloosd door hun ouders en geïsoleerd van de buitenwereld. Met de botten van een aangespoelde walvis bouwen ze een fantasietheater, dat hen ook later in het leven blijft verbinden.
Extra onderwerp
De Leesbrigade, Yasmien
Titel
Het walvistheater
Auteur
Joanna Quinn
Vertaler
Valérie Janssen Ineke van Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The whalebone theatre
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2022
542 p.
ISBN
9789022594599 (hardback)

Besprekingen

Een vleug Jazz Age met een snufje Downton Abbey

De Britse auteur Joanna Quinn bouwt haar knappe debuutroman op als een vijfakter met een toegift. Het verhaal begint speels, wordt al gauw avontuurlijk en eindigt ronduit sinister.

'Dit bulderend geraas heeft maling aan een koning!', laat Shakespeare zijn bootsman zeggen in het begin van De storm. Zoals vaker bij Shakespeare kondigt een storm aan dat er verandering op til is. Dat de bestaande rollen gaan veranderen.

De Britse schrijver Joanna Quinn heeft het citaat gekozen als motto voor haar debuut Het walvistheater (The Whalebone Theatre). Het blijkt op meerdere niveaus een treffende keuze. Om te beginnen komen we in deze roman heel wat opvoeringen van Shakespeares befaamde romance tegen. Bovendien is De storm - met zijn telkens van gedaante veranderende luchtgeest Ariel - in veel opzichten een toneelstuk over het theater. Het walvistheater, op zijn beurt, is een roman over toneel, over rollen spelen en over verandering.

Het boek begint vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hoofdpersoon Christabel woont met vader Jasper en een ruim gezelschap aan bedienden in het deftige landhuis Chilcombe, nabij de kust van Dorset. Moeder is bij Chris…Lees verder

Een vuistdikke (542 blz.) roman over opgroeien en familie. In het interbellum groeien de drie Seagrave-kinderen — Cristabel, Florence en Digy — op aan de kust van Dorset. Hun jeugd speelt zich af in de jaren dat de Engelse aristocratie op losse schroeven komt te staan. Verwaarloosd door hun ouders zijn de drie vooral op elkaar aangewezen. Als er een walvis aanspoelt gebruiken ze de botten om een theater te bouwen waarin al hun fantasieën werkelijkheid kunnen worden. Naarmate de jaren vorderen worden de Seagreves elk op hun eigen manier geconfronteerd met de veranderingen van de twintigste eeuw. Maar hoe verschillend hun levens ook verlopen, ze blijven verbonden door de afbrokkelende glorie van hun ouderlijk huis en het walvistheater. In zachte, toegankelijke stijl geschreven.Joanna Quinn is naast journalist en docent creative writing auteur van korte verhalen.