Strip
Nederlands

Fikser : een verhaal uit Sarajevo

Joe Sacco (auteur)
+1
Fikser : een verhaal uit Sarajevo
×
Fikser : een verhaal uit Sarajevo Fikser : een verhaal uit Sarajevo

Fikser : een verhaal uit Sarajevo

In het voormalige Joegoslavië is Neven een fikser: hij regelt obscure zaken, brengt journalisten naar het front, maar is ook sluipschutter en lid van een militie. Een verhaal over de donkere kant van de mens.
Titel
Fikser : een verhaal uit Sarajevo
Auteur
Joe Sacco
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fixer
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2004
105 p. : ill.
ISBN
90-450-0418-6

Besprekingen

Joe Sacco (geb. Malta, 1960) studeerde journalistiek in Oregon, na zijn studies reisde hij de wereld af en werkte hij als cartoonist en redacteur. Zijn opleiding en reiservaringen vallen mooi samen in wat je journalistieke stripromans zou kunnen noemen. In Israël en de bezette gebieden deed hij inspiratie op voor de stripserie 'Palestine' (1995). Toen hij in 1995 naar Sarajevo reisde, was hij verbijsterd over het onvermogen van de internationale politiek en de gebrekkige acties van de V.N. waardoor het conflict in voormalig Joegoslavië bleef aanslepen. Zijn perceptie van de gebeurtenissen kregen hun beslag in het stripverhaal Safe Erea: Gorazde (2000). Bosnië bleef hem fascineren en in 2003 verscheen The Fixer, een grimmig verslag over hoe mensen zich in tijden van oorlog handhaven. In harde lijnen en grijze vlakken evoceert Sacco een ontwrichte samenleving; hij toont hoe complex het omgaan met dagelijkse beslommeringen wordt. Het menselijke bestaan wordt teruggebracht t…Lees verder
De Amerikaanse striptekenaar Joe Sacco wordt overal geroemd als uitvinder van de stripdocumentaire. Als eerste reisde hij in Palestina doelbewust naar een brandhaard, om daar middels een strip verslag van te doen. Na 'Safe Area Gorazde' (2000; over de oorlog in Joegoslavië) kwam het grote succes. Daarom is zijn nieuwste boek 'Fikser' nu al zo snel vertaald in het Nederlands. Hierin toont Sacco ons de herinneringen van voormalig commando Neven, die later in de oorlog journalisten en televisieploegen wegwijs maakte in het chaotische oorlogsgebied ('een fikser'). Sacco keert na jaren afwezigheid terug naar Joegoslavië om Nevens persoonlijke verhaal te kunnen optekenen. Die heeft bijzonder veel meegemaakt, al overdrijft hij af en toe met sterke verhalen. Sacco tekent en schrijft het allemaal op met zijn gebruikelijke integere en tegelijkertijd met humor doorspekte stijl, waardoor ook dit weer een indrukwekkend goed stripboek is. Getekend in zwart-wit.

Over Joe Sacco

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TexianPolitico

Joe Sacco (2 oktober, 1960) is een in Malta geboren Amerikaanse striptekenaar en journalist. Beide professies combineert hij in het maken van non-fictie stripromans over onder meer de situaties in Palestina en Joegoslavië ten tijde van de Bosnische Oorlog.

Bio

Sacco werd in Malta geboren, maar verhuisde op eenjarige leeftijd met zijn ouders naar Australië. In 1972 verhuisde de familie naar San Francisco. Sacco haalde in 1981 zijn B.A. in de journalistiek aan de Universiteit van Oregon.

In zijn stripromans combineert Sacco zelfgemaakte reportages ter plaatse, interviews met betrokkenen en analyses. Hij verschijnt in de meeste van zijn werken zelf als personage. Voor Palestine kreeg hij in 1996 de American Book Award. In 2000 publiceerde vakblad De Journalist een omslagartikel over Sacco's baanbrekende werk als schrijvend én tekenend journalist. Sacco won de Will Eisner-award 2001 voor het beste nieuwe grafisch album met Safe Area…Lees verder op Wikipedia