Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

Johan Harstad (auteur), Paula Stevens (vertaler)
+1
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?
×
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

Genre:
De zoektocht van een Noorse jongeman, die in 1969 geboren werd toen Buzz Aldrin zijn voet in het maanstof zette, naar zijn eigen identiteit.
Titel
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?
Auteur
Johan Harstad
Vertaler
Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2017
478 p.
ISBN
9789057598579 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Buzz Aldrin zette als tweede mens een voet op de maan: maar toch zal het altijd Neil Armstrong zijn waarvan iedereen zich de naam herinnert. Buzz vond dat best: hij bleef min of meer anoniem, verschool zich en leidde een eenvoudig leven. Dat denkt Mattias althans, een Noorse jongeman die Buzz Aldrins levenslot verheerlijkt. Leven zonder sporen na te laten lijkt hem immers ideaal. Wanneer Mattias na twaalf jaar samenzijn door zijn grote liefde in de steek wordt gelaten, worden zijn pogingen om onzichtbaar te zijn echter drastischer. Een reis naar de Faröereilanden is het begin van een desperate zoektocht.

Later vindt een psychiater Mattias gewond en verward bij een bushalte. Hij neemt hem mee naar een opvangtehuis voor psychiatrische patiënten die na hun revalidatie niet helemaal klaar zijn voor de harde werkelijheid. Mattias herinnert zich niet hoe hij gewond is geraakt en heeft geen idee waar die 15 000 kronen in zijn binnenzak vandaan komen.

Ontmoetingen, liefde, vri…Lees verder
Deze debuutroman van de Noorse schrijver (1979) is een adembenemende en uitstekend vertaalde beschrijving van de zoektocht van Mattias, in 1969 geboren toen Buzz Aldrin zijn voet in het maanstof zette. Aldrin wordt het grote voorbeeld van de zeer muzikale Mattias, die met hart en nieren tuinman in een slecht lopend tuincentrum is. Als tegelijkertijd zijn vriendin de relatie verbreekt en het tuincentrum failliet gaat, besluit Mattias een rockband te begeleiden naar de Færøer eilanden. Tijdens een stormachtige scheepsreis stort Mattias in en vindt zichzelf ontredderd, maar om 15.000 NKr. rijker terug in een bushokje op de Færøer. Hij vindt een liefdevolle opname in ´de fabriek´, een leefgemeenschap van voormalige psychiatrische patiënten, die door de psychiater Havstein wordt geleid. Tegen de achtergrond van de boomloze, door de natuurkrachten van de Atlantische oceaan bepaalde eilandengroep ontwikkelt Mattias iets van een eigen identiteit, maar gaat uiteindelijk opnieuw op de vlucht… E…Lees verder